Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:32

Βουδαπέστη: Επιστημονικό συνέδριο για την “εν Χριστώ ζωή στην ορθόδοξη παράδοση”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας κ. Αρσενίου και τη συνδιοργάνωση των Τμημάτων Θεολογίας του ΑΠΘ και του ΚΒΕ, διεξήχθη στη Βουδαπέστη από 28-30 Αυγούστου 2018 Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Ἡ ἐν Χριστῷ ζωὴ στην Ορθόδοξη Παράδοση».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Δήμητρα Κούκουρα, Φώτιος Ιωαννίδης, Χρήστος Αραμπατζής και Αθανάσιος Στογιαννίδης, ο π. Βασίλειος Θερμός από την ΑΕΑΑ, μέλη του ΕΔΙΠ και ικανός αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος καθώς και διδακτόρων. Ομοίως συμμετείχε και ο Πανοσιολ. π. Ιωάννης Γρίντζος, καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας Πανοράματος, με ακολουθία μοναχών και λαϊκών επιστημόνων.

Στο θέμα της θεολογικής αυτής συνάντησης αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος καθώς επίσης και στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος, ενώ οι Έλληνες και οι Ούγγροι εισηγητές το προσέγγισαν από ποικίλες οπτικές γωνίες, προκαλώντας ενδιαφέρουσες συζητήσεις για διευκρινίσεις και σχόλια. Με αυτόν τον τρόπο οι διήμερες εργασίες συνέβαλαν στον θεολογικό προβληματισμό που απορρέει από τα πατερικά κείμενα και τα πορίσματα της Ιατρικής και της Ψυχολογίας για τη σημασία της «ἐν Χριστῷ ζωὴς», σε σχέση με τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Το Συνέδριο είναι το δεύτερο που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη, με πρωτοβουλία του επιχωρίου Μητροπολίτου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αρσενίου και τις ενέργειες του εψηφισμένου Επισκόπου Απαμείας κ. Παϊσίου Λαρεντζάκη, Πρωτοσυγκέλλου στη Βουδαπέστη.

Επισημαίνεται ότι οι γηγενείς Ούγγροι, μέλη της εκεί Ορθόδοξης κοινότητας, έχουν υψηλή μόρφωση, είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων και επί το πλείστον είναι ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι και ερευνητές.

Παρόμοιες επιστημονικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στη μαρτυρία της Ορθόδοξης παράδοσης σε μία ευρωπαϊκή κοινωνία που ταλαντεύεται ανάμεσα στον αγνωστικισμό, την αδιαφορία και τις ποικίλες ιστορικές χριστιανικές παραδόσεις και τις καινοφανείς παραφυάδες.

Πηγή: blogs.auth.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ