Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 4:32

ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ: Θανατηφόρες συνέπειες για την Ορθοδοξία από το ουκρανικό Αυτοκέφαλο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την εκτίμηση πως μια ενοποιημένη τοπική Εκκλησία στην Ουκρανία θα έχει «θανατηφόρες συνέπειες» για την παγκόσμια ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει σε συνέντευξη του ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ξεκαθάρισε τις προθέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά για τον κίνδυνο διάσπασης της ενότητας των ορθοδόξων.

«Η ενότητά μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως είναι πραγματική και αναμφισβήτητη. Είμαι βέβαιος ότι οι ιεράρχες, ο κλήρος και ο λαός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, όπως όλες οι άλλες τοπικές εκκλησίες, το καταλαβαίνουν και αισθάνονται το ίδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «Το καθήκον μας τώρα είναι να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε την καταστροφή αυτής της ενότητας και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες θεραπείας του σχίσματος οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο, βαθύτερο και σοβαρότερο σχίσμα που θα κόψει ολόκληρο το σώμα της παγκόσμιας Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ επαναφέρει την επιχειρηματολογία του Πατριαρχείου Μόσχας περί αλλαγής του τρόπου απονομής του Αυτοκεφάλου στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων για την Πανορθόδοξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να ενεργεί χωρίς την συγκατάθεση των υπολοίπων Εκκλησιών..

«Οι διορθόδοξες συμφωνίες για το θέμα της χορήγησης Αυτοκεφάλου υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ακούω το αντίθετο» είπε ο Ρώσος μητροπολίτης συμπληρώνοντας πως αυτές «Σχεδιάστηκαν και εγκρίθηκαν από το Ορθόδοξο Κέντρο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στο Chambesy. Οι τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Ρωσίας, την υπέγραψαν πριν από 25 χρόνια » είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως το έγγραφο περιέχει μια σαφή και λεπτομερή περιγραφή του τρόπου χορήγησης του Αυτοκεφάλου παρουσιάζοντας τα δυο κύρια βήματα. Πρώτον, το Αυτοκέφαλο χορηγείται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα μιας τοπικής Εκκλησίας με τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου στο οποίο ανήκει αυτή η εκκλησιαστική περιοχή. Δεύτερον, το Αυτοκέφαλο, χορηγείται με τη συγκατάθεση των Συνόδων και όλων των άλλων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ