Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 21:17

Βελγίου: “Για τους Έλληνες πίστη και πατρίδα είναι θεσμοί, γερά δεμένοι!

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας της Ελλάδας στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου τελέστηκε η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Utrecht, στην Ολλανδία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, ενώ την επομένη, Σάββατο 24 Μαρτίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα πλαίσια των εορτασμών της ετήσιας πανηγύρεως της ενορίας.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βελγίου, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά και στην επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

”Σήμερα η προαιώνιος βουλή του Θεού αποκαλύπτεται, το σχέδιο της θείας οικονομίας απάρχεται, ο Αρχιστράτηγος Γαβριήλ κατέρχεται στην μικρή πόλη της Ναζαρέτ για να συναντήσει την από αιώνων εκλεγμένη κόρη που θα βάσταζε στα σπλάχνα της τον ίδιο τον Θεό… Η χαρά του Ευαγγελισμού της Παρθένου, όμως, γίνεται μεγαλύτερη για την Ορθόδοξη Ρωμιοσύνη. Μια τέτοια μεγάλη ημέρα, όρισε ο Θεός και η ιστορία να τιμάται ο αγώνας των Ελλήνων για την λύτρωση του γένους από την μακραίωνη τυραννία… Με λάβαρο την εικόνα της Παναγίας και με τον ύμνο τη Υπερμάχω στα χείλη, πριν από δύο περίπου αιώνες οι προγονοί μας ξεκινούσαν έναν παράλογο αγώνα για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία…

Διπλή η σημερινή πανήγυρη για την Ορθόδοξη Ελλάδα, διπλός ο ευαγγελισμός της σωτηρίας… Μην ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις στο ποιος πραγματικά βοήθησε τους ξεσηκωμένους ραγιάδες στον αγώνα της λύτρωσης από τα δεινά της δουλείας. Δεν ήταν οι πολιτικές παρατάξεις, δεν ήταν οι εξωτερικές δυνάμεις, αλλά ήταν η Υπέρμαχος Στρατηγός, αυτή που στάθηκε πρωτοπόρος στον αγώνα τους γένους και αν χρειαστεί και πάλι θα στηρίξει το λαό της όταν αυτός παλεύει για τις αξίες και τα ιδανικά του… Για τους ‘Ελληνες η πίστη στον Χριστό και η αγάπη για την Πατρίδα είναι τα θεμέλια και οι βάσεις, είναι θεσμοί αχώριστοι, γερά δεμένοι” είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βελγίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία για την εθνική εορτή κατά την οποία τον πανηγυρικό της ημέρας απήυθυνε η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο κα Ελευθερία Γαλαθιανάκη.

Πέραν της κας Πρέσβεως παρέστησαν στην μεγάλη εορτή ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε., ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. Πρέσβυς κ. Ανδρέας Παπασταύρου, Έλληνες Διπλωμάτες στο Βέλγιο, μέλη της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ υπό τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Ζαχαριάδη, μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και των πολιτιστικών συλλόγων Βρυξελλών, μαθητές των Ελληνικών σχολείων και πλήθος κόσμου.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ