Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 2:38

Βελγίου Αθηναγόρας: “Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η Εκκλησία της δόξης, αλλά και του μαρτυρίου”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Διορθόδοξο Συλλείτουργο τελέστηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου, Β’ Κυριακή των Νηστειών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Λουξεμβούργου.

Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα συλλειτούργησαν οι ιερείς του Ναού και κληρικοί των διαφόρων δικαιοδοσιών μαρτυρώντας την ενότητα και την ομοψυχία των Ορθοδόξων που εγκαταβιούν στο Μεγάλο Δουκάτο.

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας απέδωσαν η βυζαντινή χορωδία του Ναού και οι χορωδίες της Ρωσικής και της Ρουμανικής ενορίας η καθεμιά στο ύφος και στην δική της παράδοση.

Το θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος της Ρουμανικής ενορίας, π. Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και τον διακαή πόθο του ανθρώπου να συναντήσει τον Χριστό και να γίνει κοινωνός της Αναστάσεως, να επανέλθει στο πρότερο κάλλος και στην παραδείσια κατάσταση.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς ιερείς, τους παρισταμένους διπλωμάτες και στρατιωτικούς, τις χορωδίες αλλά και το πολυπληθές εκκλησίασμα, μίλησε για το νόημα της ενότητας της Ορθοδοξίας αλλά και τη μεγάλη σημασία της εσωτερικής ιεραποστολής.

« Η Ορθοδοξία δεν είναι ένα μουσείο, ένας χώρος που ασχολείται μόνο με το παρελθόν. Η Ορθοδοξία είναι, κυρίως, παρόν και επέκεινα… Γιορτάσαμε την περασμένη Κυριακή τη νίκη της Ορθοδοξίας έναντι των αιρέσεων, την δόξα της Ορθοδοξίας και την υπερίσχυση της αλήθειας. Αλλά η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η Εκκλησία της νίκης και της δόξας, αλλά η Εκκλησία της μαρτυρίας και του μαρτυρίου. Αυτό μας διδάσκει ο Άγιος Γρηγόριος που σήμερα τιμούμε. Την μεταλαμπάδευση της αλήθειας που κρύβει μέσα της η ζωή της Εκκλησίας μας. Καλούμαστε να μεταδώσουμε το φως του Χριστού, το άκτιστο φως της Μεταμορφώσεως, στην σκοτεινιά του κόσμου, για να γίνει ο κόσμος μας καινούργιος και καλύτερος… Υπάρχουν, σήμερα, αδελφοί μας στον κόσμο που δίνουν τη ζωή τους για το Χριστό, όπως αυτό συμβαίνει με τους Χριστιανούς της Συρίας. Καλούμαστε και εμείς να γίνουμε μάρτυρες του πλούτου της Ορθόδοξης παράδοσης… Ενωμένη η Ορθοδοξία μπορεί να δώσει νόημα και φως στον όλο και περισσότερο απομακρυνόμενο από τον Θεό κόσμο μας… » είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βελγίου.

Στην μεγάλη αυτή χαρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Λουξεμβούργου παρέστησαν ο Πρέσβυς της Ρωσίας κ. Victor Sorokin, η Πρέσβυς της Ρουμανίας κα Lilian Zamfiriou, εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Κωνσταντίνος Δανασσής, δικαστικοί και μέλη του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, Έλληνες αξιωματικοί του ΝΑΤΟ και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού, όπου όλοι οι Ορθόδοξοι αδελφοί είχαν άλλη μια ευκαιρία συνάντησης και επικοινωνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ