Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 14:13

Βαρθολομαίος – Ιερώνυμος: Το ψυχρό παρασκήνιο πίσω από τα δημόσια χαμόγελα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια σειρά από μικρά αλλά καθόλου ασήμαντα γεγονότα στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Σχέσεις που όπως όλα δείχνουν, εξακολουθούν να δοκιμάζονται.

Ένα χρόνο μετά την καταλυτικής σημασίας, όπως αποδείχθηκε, για τις σχέσεις των δυο Προκαθημένων σύγκρουση για το θέμα της εκλογής νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος γίνονται όλο και περισσότερο τυπικοί στις σχέσεις τους, οι οποίες σε τίποτα δεν θυμίζουν την εξαιρετική χημεία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ τους τα πρώτα χρόνια της αρχιεπισκοπίας του κ. Ιερωνύμου.

Είναι ενδεικτικό πως όλο αυτό το διάστημα, από την εκλογή των Ιωαννίνων έως και σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει παραστεί σε καμία από τις επίσημες επισκέψεις του Πατριάρχη ανά την Ελλάδα, προτιμώντας την εκπροσώπηση. Η μοναδική φορά που ο κ. Ιερώνυμος προκάλεσε συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο ήταν όταν ο δεύτερος, λίγους μήνες πριν, χρειάστηκε να μεταβεί στην Ελβετία για λόγους υγείας. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να επισκεφθεί τον Πατριάρχη για να του ευχηθεί περαστικά.

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε σε πολλούς τις τελευταίες ημέρες το γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος σε αυτήν την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αθήνα, την πρώτη ουσιαστικά μετά τα γεγονότα των Ιωαννίνων, υπήρξε εξαιρετικά τυπικός.

Για παράδειγμα, παρά τα όσα συνηθίζονταν τα τελευταία χρόνια, αυτός που περίμενε τον Πατριάρχη στο αεροδρόμιο δεν ήταν ο Αρχιεπίσκοπος αλλά ο αντιπρόεδρος της Συνόδου. Καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυψαν στο orthodoxia.info πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μη πρόσκληση προς τον Πατριάρχη να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή. Ουσιαστικά, αν δεν συμμετείχε και η Εκκλησία της Ελλάδος στη Διάσκεψη των Αθηνών οι δυο Προκαθήμενοι ίσως και να μην είχαν συναντηθεί.

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται πως υπήρξε και πίσω από το θέμα της συνοδείας του Πατριάρχη. Αντί του νέου διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου στην Αθήνα, μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιου, όπως θα περίμεναν πολλοί, βρέθηκε ο πρώην διευθυντής μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης.

Ο κ. Αμφιλόχιος, στενός και έμπιστος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου πριν την εκλογή του αλλά και κατά τα πρώτα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του, αποτέλεσε το πρόσωπο της σύγκρουσης στην υπόθεση των Ιωαννίνων. Η τοποθέτηση του στην Αθήνα, ως εκπροσώπου του Πατριάρχη, είναι κάτι που ουσιαστικά δεν αποδέχθηκε ποτέ ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος σχεδόν έναν χρόνο μετά την τοποθέτηση του κ. Αμφιλόχιου στην Αθήνα δεν έχει δεχθεί να τον συναντήσει.

Οι φορές που έχουν βρεθεί κάτω από την ίδια στέγη είναι ελάχιστες όλο αυτό το διάστημα και οι φορές που έχουν μιλήσει, ακόμη λιγότερες.

Με την απόφαση να έχει δίπλα του τον μητροπολίτη Ιωάννη, αντί του μητροπολίτη Αμφιλόχιου εκεί όπου βρισκόταν ο κ. Ιερώνυμος, ο Πατριάρχης έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να οξύνει την κατάσταση αλλά δεν άφησε τον συνεργάτη του ακάλυπτο. Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από την Αθήνα επισκέφθηκε το Γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Αδριανουπόλεως.

Όπως όλα δείχνουν, αργά αλλά σταθερά η κρίση στις σχέσεις των δυο Προκαθημένων κλιμακώνεται. Δημοσίως, οι δυο τους φροντίζουν να μην δίνεται κανένα δικαίωμα, όμως τα γεγονότα, αυτά που συμβαίνουν αλλά και αυτά που δεν συμβαίνουν αποδεικνύουν πως οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω του μηδενός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ