Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 8:41

Αρχιερατικό συλλείτουργο στο Ναύπλιο για τον νεομάρτυρα Άγιο Αναστάσιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018 το Ναύπλιο γιόρτασε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Άρτης Καλλινίκου, και Αργολίδος Νεκταρίου.

Ανήμερα της εορτής Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου τελέσθηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Ακολούθησε η λιτάνευση και περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Αναστασίου στην πόλη προς ευλογία των κατοίκων , καθώς και του Ιερού λειψάνου του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού που φιλοξενείται από την Κρήτη στον ιερό ναό .

Την εκκλησιαστική τάξη κατά την περιφορά της Ιερής εικόνας είχε ο Γενικός αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδος ,πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος.

Τον Μητροπολίτη Αργολίδος ευχαρίστησε ο εφημέριος του προσκυνηματικού Ιερού ναού του Αγίου Αναστασίου πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κιντής εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την τιμή που έκανε και έφερε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νικηφόρου προς προσκύνηση στον ιερό ναό του πολιούχου της πόλεως του Ναυπλίου.

Την Θεία Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας παρακολούθησαν οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος , ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων Χρήστος Γραμματικόπουλος, οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές και πολύς κόσμος.

Συναξάρι
Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ζωγράφος, γέννημα θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς, όμως, της κοπέλας του έκαναν μάγια για να τον εκδικηθούν, με αποτέλεσμα να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός τον ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στις 1 Φεβρουαρίου 1655, υπόμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ο ωραίος ναός στολίζει την πόλη προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ