Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:36

Αρχιεπίσκοπος: «Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι έχουμε έναν λαό με τόση δύναμη εσωτερική»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών – Πανεπιστήμιο των Πολιτών με τίτλο: “Η συνεισφορά της Θεολογίας στην Κοινωνία”.

Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Γλυφάδας , Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ακαδημαϊκοί, κλήρος και λαός.

Ύστερα από τους χαιρετισμούς του Αναπληρωτή Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια και του Προέδρου του Σ.Ο.Κ.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομότιμων Καθηγητών κ. Διονυσίου Κόκκινου ακολούθησε η ομιλία του Αντιπροέδρου του Σ.Ο.Κ.Π.Α. Ομ. Καθηγητή Ηλία Οικονόμου με τίτλο «Η συνεισφορά της Θεολογίας στην Κοινωνία» και αμέσως μετά η ομιλία του π. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Ομ. Καθηγητή π. Γεωργίου Μεταλληνού με τίτλο «Οι κληρικοί και οι λαϊκοί στην Εκκλησία».

Κατόπιν, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στον Αρχιεπίσκοπο με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση, αλλά και για την τιμητική διάκριση και μίλησε για το πολυσχιδές έργο της Εκκλησίας λέγοντας πως «ακούμε συχνά να αναρωτιούνται ορισμένοι τι κάνει η Εκκλησία, αλλά και εμείς διερωτόμαστε ποια είναι τα όρια μας και ποια η αποστολή μας;» και υπογράμμισε πως ο Κύριος έχει πει να αγαπήσουμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας. Εκεί κρύβεται η ζωή, ενώ ανέφερε ότι από τον πρώτο καιρό που ήρθε στην Αθήνα διαπίστωσε την ανάγκη και τις δυσκολίες των ανθρώπων. Επεσήμανε, μάλιστα, πως παρόλο που η Εκκλησία δεν έχει την περιουσία που νομίζουν κάποιοι ήταν αναγκαίο να γίνει κάτι για τον συνάνθρωπο. Αναφέρθηκε, λοιπόν, σε όλες τις κοινωνικές δομές της Αρχιεπισκοπής και των Τοπικών Εκκλησιών και στην σημαντική προσφορά των εθελοντών και των ανθρώπων που στηρίζουν αυτό το έργο.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα κοινωνικά φαρμακεία, ιατρεία, παντοπωλεία και φροντιστήρια, στα συσσίτια που λειτουργούν όχι μόνο στην Αρχιεπισκοπή, αλλά σε όλες τις Μητροπόλεις και τόνισε πως όλα αυτά στηρίζονται όχι μόνο από τους ιερείς, αλλά κυρίως από τον λαό. «Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι έχουμε έναν λαό με τόση δύναμη εσωτερική» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εθελόντριες που στηρίζουν τα συσσίτια όλων των ενοριών, αλλά και στους καθηγητές που στηρίζουν κάθε προσπάθεια της Εκκλησίας, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στα κοινωνικά φροντιστήρια.

Μίλησε, ακόμη, για την πολιτιστική προσφορά της Εκκλησίας και αναφέρθηκε στις παιδικές κατασκηνώσεις, στην βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, αλλά και στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, όπου διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε, επίσης, ότι δε μας απασχολεί μόνο η κρίση, διότι θα περάσει, αλλά η παρακμή που παραμένει και την συναντάμε σε κάθε βήμα και αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος – Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ