Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:30

Αποφάσεις συνεδριών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συνήλθε την Τρίτη, 24η Οκτωβρίου 2017, στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας, η Ιερά Σύνοδος του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό την πεφωτισμένη Προεδρία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Κυρίου ημών Κυρίου Θεοδώρου Β΄.

Περί την 10η πρωϊνή, στην Μεγάλη Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη της συγκλίσεως της Ιεράς Συνόδου και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι Εργασίες Της, παρουσία απάντων των Μητροπολιτών, από κάθε ιεραποστολική γωνιά της Αφρικής και όλων των κατά τόπους Επισκόπων.

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση.

Εκ μέρους του Ιερού Σώματος, αντιφώνησε την ΑΘΜ, ο πρώτος τη τάξει των Ιεραρχών, Γέρων Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ.

Ακολούθως, η ΑΘΜ ανέγνωσε προς το Ιερό Σώμα, τα Πατριαρχικά Πεπραγμένα της περιόδου Νοεμβρίου 2016 έως Οκτωβρίου 2017, τα οποία η Ιεραρχία αφουγκράσθηκε, αισθανόμενη την αποπνέουσα αγωνία και τις προτεραιότητες ενός πνευματικού Ηγέτου, που συμπάσχει εκ της θέσεώς του και, το κύριό του Πατριαρχικό έργο, είναι ο ευαγγελισμός «πάντων των εθνών» της Αφρικανικής Ηπείρου.

Μετά το πέρας του Πατριαρχικού απολογισμού, ο Μακαριώτατος, μετά πολλής συγκινήσεως, τιμητικώς ανύψωσε στην Γεροντική θέση, κατά τα Πατριαρχικά ειωθότα, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καμπάλας κ.Ιωνά και Ναϊρόμπης κ.Μακάριο, επιβραβεύοντας μ΄ αυτό τον τρόπο, την μακρά ιεραποστολική πορεία και την θυσιαστική προσφορά των συγκεκριμένων Ιεραρχών.

Οι Σεβασμιώτατοι Καμπάλας και Ναϊρόμπης, κατασυγκινημένοι, ευχαρίστησαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, για την εξέχουσα τιμητική διάκριση της Γεροντικής ανύψωσης των Μητροπόλεών τους.

Επακολούθησε, η ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν σε Ιερά Μητρόπολη, τιμώντας συγχρόνως την πενταετή προσφορά και διακονία του Σεβασμιωτάτου κ.Παντελεήμονος, ο οποίος μετ’ υπομονής και αυταπαρνήσεως και εν μέσω πολλών δυσκολιών, διακονεί με πνεύμα ενότητας και εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, το νεόφυτο ποίμνιο της εν λόγω εκκλησιαστικής Επαρχίας του Θρόνου.

Μητροπολίτης Κογκό & Μπραζαβίλ Παντελεήμων

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου συνεχίσθηκαν με την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μουάνζας κ.Ιερωνύμου, ο οποίος ανέπτυξε προς το Σώμα, μια πρώτη προσέγγιση, του πολύ ουσιαστικού για τα Αφρικανικά δεδομένα, θέματος: «Εκκλησιαστικός Γάμος στην Αφρικανική Συνάφεια». Επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση των Μελών της Ιεράς Συνόδου και καταθέσεις εμπειριών και προτάσεων επί του θέματος.

Οι Εργασίες της Ιεραρχίας διεκόπησαν για το απόγευμα.

Συνεχίζοντας, στην απογευματινή Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονας, εισηγήθηκε, με συστηματικό και ερευνητικό τρόπο, το δεύτερο μέρος του θέματος: «Εκκλησιαστικός Γάμος στην Αφρικανική Συνάφεια», μετά την οποία επακολούθησε επικοικοδομητική επί του θέματος συζήτηση, των Μελών της Ιεράς Συνόδου.

Την 25η Οκτωβρίου ε.έ., ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα Εργασιών του Ιεροσυνοδικού Σώματος του Αλεξανδρινού Θρόνου, στην Αίθουσα Συνοδικών Συνεδριάσεων, υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας καί Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄.

Γενομένης δεήσεως και επικλήσεως του Παναγίου Πνεύματος, άρχισε η Συνεδρία.

Πρώτος εισηγητής ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ.Αθανάσιος, αναπτύσσοντας το πρώτο μέρος του επίκαιρου θέματος: «Εκκλησία και Οικογένεια», στο οποίο ουσιαστικά ανέλυσε την Αφρικανική πραγματικότητα, μέσα στην απέραντη «ποικιλία» και διαφορετικότητα των Αφρικανικών λαών και φυλών.

Επόμενος ομιλητής, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεόφυτος, αναπτύσσοντας το δεύτερο μέρος της εισήγησης με θέμα: «Εκκλησία και Οικογένεια».

Οι Θεοφιλέστατοι ανέλυσαν και ανέπτυξαν εμπεριστατωμένα το θέμα, προβάλλοντας τις θεολογικές επεκτάσεις και εγκολπώνοντας τις παραμέτρους και πτυχές του ιερού χώρου της Εκκλησίας ως «οικογένειας του Θεού» και της Οικογένειας ως «κατ΄ οίκον Εκκλησίας». Μέσα στην ταχύτητα των σύγχρονων κοινωνικών αλλαγών, η οικογένεια άλλαξε υφή και ξέφυγε από την παραδοσιακή μορφή και αυτοσυνειδησία της.

Επακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία πολλοί Ιεράρχες έλαβαν το λόγο, αναλύοντας το ευαίσθητο αυτό θέμα, μέσα στον Αφρικανικό τρόπο ζωής και καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες, περιγράφοντας προβλήματα και καταστάσεις, τα οποία χρήζουν ειδικής ποιμαντικής φροντίδας και έρευνας.

Ας σημειωθεί πως, για πρώτη φορά, διαρκούσης της Συνεδριάσεως της Ιεραρχίας, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Πατριαρχεία, ο Γενικός Διεθυντής Ασφαλείας της Αλεξανδρείας, Ταξίαρχος Μουσταφά Άλι, ο οποίος μετέφερε προς το Σώμα τους χαιρετισμούς του Εξοχοτ. Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, καλωσορίζοντας τους Ιεράρχες στην Αίγυπτο και στην Πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ευχόμενος αίσια ευώδοση των Εργασιών της Ιεραρχίας.

Η πρωινή συνεδρία, έληξε με εκτενή συζήτηση εκ μέρους των Ιεραρχών, σχετικά με το μεγάλο θέμα περί οικογενείας στην Αφρική, για την εξάπλωση της νόσου HIV, τόσο στις παιδικές όσο και στις μεγάλες ηλικίες, καθώς και πως μπορούν οι κατά τόπους ορθόδοξες ιεραποστολές, να βοηθήσουν τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την νόσο.

Κατόπιν, η Ιερά Σύνοδος στην απογευματινή Της Συνεδρία, με εισηγητή τον Γέροντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ.Μακάριο με θέμα: «Το Μυστήριο του Βαπτίσματος». Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε με θεολογική ακρίβεια τα περί Βαπτίσματος, των ανηλίκων, των ενηλίκων και των νεοφωτίστων στην Αφρική, φέρνοντας παραδείγματα από την ποιμαντική πρακτική που εξασκείται σε Μητροπόλεις και Επισκοπές του Θρόνου.

Λίγο πριν την λήξη της Συνεδρίασης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, με πολύ συγκίνηση, αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρό Προκόπιο, που βοήθησε την ιεραποστολική προσπάθεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, στην Κένυα και την Ουγκάντα, κτίζοντας Ιερούς Ναούς και μετέχοντας στον πόνο και την Ορθόδοξη μαρτυρία των κατά τόπους ιεραποστόλων. Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτού!

Επίσης, ο Μακαριώτατος αναφέθηκε στο πρόσωπο της μακαριστής Γεωργίας Γεωργιάδου, από την Νίκαια Αττικής, που στάθηκε στο πλευρό κάθε ιεραποστολικής μαρτυρίας του Πατριαρχείου, αποβλέποντας όχι στον ανθρώπινο έπαινο, αλλά στην δόξα του Θεού «εν τοις έθνεσι».

Κατόπιν, μνημόνευσε την μακαριστή Στέλλα Κυριάζη, που πρόσφατα ανεχώρησε για τους ουρανούς, η οποία για την Αίγυπτο και το Πατριαρχείο, ήταν μια «σύγχρονη Ταβιθά του Θεού», βοηθώντας τους πτωχούς και αναξιοπαθούντες.

Με την αναφορά στα πρόσωπα αυτά, έκλεισε και η δεύτερη ημέρα Εργασιών της Ιεράς Συνόδου.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ