Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:56

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μόσχα καλεί Αθήνα για το ουκρανικό Αυτοκέφαλο – Ταξίδι “αστραπή” Ονούφριου στην Αθήνα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ORTHODOXIA.INFO Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα γύρω από το θέμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info ανώτατοι εκκλησιαστικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη συναντήσει ή επιθυμούν να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκειμένου να κάνουν την Εκκλησία της Ελλάδος, κοινωνό των θέσεων τους.

Ήδη το προηγούμενο Σάββατο έφθασε στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ο οποίος παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο κείμενο στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις της Εκκλησίας του για το θέμα της Αυτοκεφαλίας.

Τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και η Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση για το θέμα.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info τόνιζαν πως τόσο για την Εκκλησία της Ουκρανίας και την Εκκλησία της Ρωσίας όσο και για την ρωσική Κυβέρνηση, το θέμα θεωρείται πρώτης προτεραιότητας, με την Εκκλησία της Ελλάδος να θεωρείται ως ένας από τους βασικούς παράγοντες τους οποίους επιθυμούν να ενημερώσουν.

Ήδη, πηγές του orthodoxia.info από την Μόσχα αναφέρουν πως ο επικεφαλής της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων έχει ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η οποία όμως δεν έχει ακόμη ορισθεί εξαιτίας του βεβαρυμμένου προγράμματος του Έλληνα Προκαθημένου, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη θα δεχθεί τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου ενώ ήδη για την εβδομάδα αυτή έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ορισθεί συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών, οι Ρώσοι είναι αισιόδοξοι πως θα βρεθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εντός της εβδομάδος.

ΚΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Εκτός από τους Ουκρανούς και Ρώσους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους που συναντήθηκαν ή πρόκειται να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο στην ατζέντα των συναντήσεων έρχεται να προστεθεί και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα.

Η συνάντηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα εκτός απροόπτου.

Αυτό πλέον που μένει να διαφανεί είναι ποιος είναι ο ρόλος που ζητά από την Αθήνα η Μόσχα στην υπόθεση της ουκρανικής Εκκλησίας. Θέλουν την Εκκλησία της Ελλάδος στο πλευρό τους ή αναζητείται τρόπος για να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσω Αθηνών;

Όπως όλα δείχνουν η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχθεί να συζητήσει το θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην ρωσική πλευρά η οποία αν κρίνει κάποιος από τα όσα δηλώνουν οι αξιωματούχοι της φαίνεται σαν να θεωρεί πως η έκδοση του Τόμου είναι θέμα χρόνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ