Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 17:07

Αντιστροφή των όρων

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος
Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος είναι Θεολόγος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Υπηρετεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίων Αναργύρων, του ομώνυμου Δήμου της Αττικής.

Του ιδίου συγγραφέα:

Μέσα στην ιστορία τα πάντα πορεύονται, τίποτα δεν είναι στατικό. Τα γεγονότα τρέχουν για να μας συναντήσουν, να μας ωφελήσουν, να μας προβληματίσουν. Δυστυχώς τρέχει όμως και η ψυχολογία των ανθρώπων που συναγωνίζεται τα τεκταινόμενα και βιάζεται να τα κατατάξει στην συνείδηση ανάλογα με τις συγκυρίες και τις ευκαιρίες.

Στον δρόμο μεταξύ εισόδου Αγίας Πόλης και Γολγοθά άλλαξαν γρήγορα πολλά, κάθε τόπος και μετάλλαξη, κάθε μέρος και μια ανατροπή. Είδαμε τον λαό να γίνεται μάζα, η υποδοχή τιμωρία, ο ενθουσιασμός αποδοκιμασία, η αποδοχή απαίτηση. Δεν έβλεπαν το υπέρλογο γεγονός, αλλά κοντόφθαλμα τα υλικά συμφέροντά τους και τις απολαβές μόνο.

Τους αμετανόητους πρωτόπλαστους τους λήστεψε ο εγωισμός και έχασαν τον Παράδεισο, αυτοί και εμείς. Στον Γολγοθά ένας μετανιωμένος ληστής γίνεται ο πρώτος κάτοικος του. Μπορεί να μην ξέρουμε ποιος ήταν, γνωρίζουμε όμως τι ήταν. Έτσι, γίνεται η αιτία να αποκαλυφθεί ο ουσιαστικός σκοπός της θυσίας του Θεανθρώπου. Έγινε αλλαγή γειτονιάς. Αντί αυτής του Γολγοθά, σε εκείνη του Παραδείσου, με μια και μοναδική λέξη: το «ήμαρτον!».

Γεννήθηκε ο Χριστός ως πρόσφυγας, όχι μόνον γιατί το ήθελαν οι συγκυρίες, αλλά γιατί και ο ίδιος ήταν πάροικος της γης μας, έστω και αν ο εδώ κόσμος ήταν έργο Του. Προσωρινά και εκούσια βρέθηκε στη γη, για τριάντα τρία χρόνια. Μέχρι τότε οι δήθεν Θεοί σταύρωναν και δεν σταυρώνονταν, θυσίαζαν και δεν θυσιάζονταν, απολάμβαναν και δεν χάριζαν. Στον Γολγοθά αντιστράφηκαν οι όροι στις σχέσεις Θεού και ανθρώπων. Πλέον ο Χριστός ως άνθρωπος παθαίνει και πεθαίνει και ως Θεός ανασταίνεται.

Η καρδιά μας είναι μικρογραφία της Ιερουσαλήμ. Το ένα φυλλοκάρδι της είναι η πύλη εισόδου της και ακούγεται η ιαχή «Ωσαννά». Το άλλο είναι Γολγοθάς που εκεί ακούγεται η κραυγή «Σταυρωθήτω». Κατά την ικανοποίηση των θέλω μας είναι η φωνή μας. Ο Κύριος είδε, άκουσε, γνώρισε όλους και τα πάντα. Το ένα το πέρασε, στο άλλο συγχώρεσε. Στην πύλη τον έφερε ένα ζώο, στον λόφο φέρει τον Σταυρό. Στην πρώτη περίπτωση τον έβλεπαν ως Μεσσία με αμέτρητους γύρω Του, στην δεύτερη τον αποδοκίμαζαν ως κακούργο, με ελάχιστους και θαρραλέους δίπλα Του. Όποια είναι η πίστη μας, κάτι θα διαλέξουμε. Όποια είναι η γνησιότητά μας, τέτοια θα είναι η φωνή μας. Ο Χριστός σίγουρα άλλαξε γειτονιές εμείς θα μείνουμε στάσιμοι εκεί που θα μας καθηλώσουν τα ποικίλα συμφέροντά μας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ