Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:23

Αλβανίας Αναστάσιος: “Άλλοι χτίζουν τείχη, εμείς χτίζουμε γέφυρες”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Οι Έλληνες αγαπάμε το ψέμα και λέμε ψέματα όχι μόνο στους άλλους, αλλά και στους εαυτούς μας… ¨Όπως όμως λέει ο Ζωσιμάς στους αδερφούς Καραμαζόφ του Ντοστογιέφσκι, όταν λέμε ψέματα στον εαυτό μας χάνουμε την αυτοεκτίμηση και στη συνέχεια την εκτίμηση που έχουν οι άλλοι προς το πρόσωπό μας και αυτό εντέλει το μετατρέπουμε σε μίσος και φθόνο…!”

Με αυτά τα βαθυστόχαστα λόγια θέλησε να περιγράψει την πολυποίκιλη κρίση που βιώνει ο τόπος μας ο εμπνευσμένος και με πλούσιο κοινωνικό έργο ιεράρχης, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στην ομιλία του απόψε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας..

Είχε προηγηθεί η προσφώνηση του δημάρχου Λαρισσαίων Απόστολου Καλογιάννη που μίλησε για έναν γλυκύτατο άνθρωπο με φιλοσοφικές αναζητήσεις, ενώ ο γνωστός Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, που βρίσκεται στο πλευρό του αρχιεπισκόπου τα τελευταία 18 χρόνια , με το σπουδαίο του έργο στις αγιογραφίες των ναών, αλλά και τη διδαχή της αγιογραφίας, αναφέρθηκε σε έναν πνευματικό ηγέτη που αναστήλωσε την ορθοδοξία σε ένα καθημαγμένο κράτος και ενέπνευσε την πίστη και την αγάπη…

Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που είχε το έργο του στην Αλβανία, στην οποία πήγε το 1992 και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αναστηλώσει την πίστη και τις εκκλησίες στα ορθόδοξα χωριά, να χτίσει γέφυρες , δρόμους και υδραγωγεία και να ανοίξει την αγκαλιά της ορθόδοξης εκκλησίας, όχι μόνο στους ορθόδοξους ή τους Έλληνες, αλλά και τους Αλβανούς και τους Μουσουλμάνους.

Δημιούργησε από το μηδέν ιερατικές σχολές, χειροτόνησε γηγενείς ιερείς, ανέπτυξε κοινωνική δραστηριότητα, μετέφρασε στην αλβανική το Ευαγγέλιο, συνέδραμε 33000 Κοσσοβάρους, έφτιαξε μέχρι και υδροηλεκτρικό έργο , για να μπορέσει να αποκτήσει μία οικονομική αυτοτέλη η εκκλησία της Αλβανίας..

Για το πολυποίκιλο αυτό έργο του κατηγορήθηκε από ντόπιες δυνάμεις, ότι είναι “κολονέλος μυστικών υπηρεσιών”.. Ο ίδιος αντιπαρήλθε αυτές τις κατηγορίες με χιούμορ. λέγοντας πως τόσο ανάξιος είναι ώστε να παραμείνει εδώ και 25 χρόνια στον απλό βαθμό του συνταγματάρχη, να μη φτάσει στρατηγός…

Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στην κρίση που μαστίζει τη χώρα και έκλεισε με μηνύματα ελπίδας λέγοντας “πως οι Έλληνες είμαστε εγωκεντρικοί, αλλά και φιλότιμοι και λαός που δείχνει όπως με τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους τη μεγαλοσύνη της φυλής. Είμαστε τόπος πλούσιος με ανθρώπους ευφυείς”, τόνισε “μην απελπίζεστε, υπάρχει ελπίδα, αν έχουμε πίστη στην αγάπη και τη δικαιοσύνη και κάνουμε την αυτοκριτική μας ώστε να διαγνώσουμε σωστά τις αιτίες της κρίσης”…

Την ομιλία του αρχιεπισκόπου παρακολούθησαν εκατοντάδες Λαρισσαίοι που κατέκλυσαν την αίθουσα του ΔΩΛ, αλλά και τη διπλανή πλατεία Λαού, όπου είχε στηθεί γιγαντοοθόνη..

Η εκδήλωση έκλεισε με video από το πολυσήμαντο έργο του αρχιεπισκόπου και μουσική εκδήλωση με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, υπό τους ήχους του πιάνου του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη…

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος είχε δηλώσει πως «Εμείς πιστεύουμε στις γέφυρες», στο κλείσιμο της τελετής αναγόρευσής του ως επίτιμου δημότη Λαρισσαίων, μετά την ανακοίνωση του δημάρχου κ. Καλογιάννη ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου το όνομα του αρχιεπισκόπου να δοθεί στην κεντρική πεζογέφυρα του Πηνειού.

«Με πολύ συγκίνηση άκουσα την πρόταση του δημάρχου. Είναι από τα πιο μεγάλα δώρα που έχω ακούσει ποτέ ότι θα μας δοθούν. Πιστεύω ότι αυτό είναι που χρειαζόμαστε, ιδίως μεταξύ των λαών της βαλκανικής. Περισσότερη αλληλοκατανόηση, περισσότερη αλληλογνωριμία, περισσότερο αλληλοσεβασμό και κοινή πορεία. Υπάρχουν άλλοι που χτίζουν τείχη, εμείς πιστεύουμε στις γέφυρες. Γιατί οι γέφυρες έχουν ομορφιά και προοπτική», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ