Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 21:44

Αιτωλίας Κοσμάς: «Οι Έλληνες δεν θέλουν ηγέτες που διαστρέφουν την Ορθοδοξία»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα εοράσθηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το πρωί τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, η πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Ποιμενάρχου μας για την εορτή των Θεοφανείων σε πλήθος πιστών Χριστιανών, παρουσία του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως, του Αντιπεριφερειάρχου, αντιπροσωπείας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, καθώς και των υπολοίπων στρατιωτικών και πολιτειακών αρχών.

Ο Σεβασμιώτατος κ Κοσμάς, μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς «αυτή την σημερινή μεγάλη ημέρα της Εορτής των Θεοφανείων, να κατανοήσουμε τι πραγματικά εορτάζουμε. Να κατανοήσουμε ότι εδώ στην Ελλάδα, από τη στιγμή που ο Απόστολος Παύλος έφερε το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού, εορτάζουμε τα Άγια Θεοφάνεια, δηλαδή την παρουσία του Τριαδικού μας Θεού. Γι’ αυτό να ευχηθούμε να ανανήψει το Έθνος μας, να γνωρίσει το Χριστό μας, να δεχθεί ότι ο Χριστός είναι ο μόνος Σωτήρας και Λυτρωτής, ο Ένας της Αγίας Τριάδος. Να ζήσουμε το Μήνυμα του Χριστού μας, να δεχόμαστε το Φώς του Βαπτισθέντος Κυρίου και τη Χάρη του Ιορδάνου. Χρόνια πολλά, ευλογημένα, αγιασμένα!».

Η λιτανευτική πομπή που στη συνέχεια σχηματίσθηκε κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Ιεράς Πόλεως, όπου ο Σεβασμιώτατος, από ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, τέλεσε την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων δια του Τιμίου Σταυρού.

Αρκετοί νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε σ’ εκείνον που ανέσυρε τον Σταυρό ως ευλογία έναν επιστήθιο χρυσό Σταυρό και από ένα ενθύμιο στους υπολοίπους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, κατά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, μαζί με τις πατρικές του ευχές προς όλους, αναφέρθηκε, τόσο μέσα στον Ιερό Ναό όσο και στο λιμάνι της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στην περιβόητη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας περί της επισκέψεως μαθητών σε ανήθικα καταγώγεια, που έγινε με αφορμή την κατάργηση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό. Ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, δήλωσε τα εξής:

« Αυτή την σημερινή μεγάλη ημέρα της Εορτής των Θεοφανείων, πρέπει να κατανοήσουμε τι πραγματικά εορτάζουμε. Να κατανοήσουμε ότι εδώ στην Ελλάδα, από τη στιγμή που ο Απόστολος Παύλος έφερε το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού, εορτάζουμε τα Άγια Θεοφάνεια, δηλαδή την παρουσία του Τριαδικού μας Θεού.

» Σήμερα, Θεοφάνεια, ο νέος Αδάμ έρχεται να ανακαινίσει τον άνθρωπο. Πρέπει αυτή τη μεγάλη ημέρα, εμείς οι σύγχρονοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες, να συνειδητοποιήσουμε τι εορτάζουμε. Να καταλάβουμε τι έκανε ο Θεός για εμάς, και συναισθανόμενοι, να μετανοήσουμε! Να καταλάβουμε ότι πρέπει να αγιαζόμαστε καθημερινώς, να ζούμε σωστά και να λέμε τα πρέποντα. Όχι επίσημα χείλη να λένε ό,τι βρομιά, ό,τι αισχρολογία κι ό,τι ανόητο υπάρχει, το οποίο σκανδαλίζει και προτρέπει την νεότητα στην αμαρτία. Να προσέχουμε πάρα πολύ τα λόγια μας. Δεν μπορεί ένας τάχα επίσημος να λέει ότι θέλει, να διαστρέφει το Ευαγγέλιο και να προσβάλει και το Μεσολόγγι. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, μάλιστα σε άγιες ημέρες. Αν δεν κατανοεί κάποιος επίσημος τι είναι σήμερα, να πάει να κατανοήσει. Δεν θέλουν οι Έλληνες τέτοιους ηγέτες που διαστρέφουν την ορθοδοξία και ρίχνουν τη νεότητά μας στην ανηθικότητα. Αν ο καθένας θέλει την ανηθικότητα, να πάει να τη ζήσει – δικαίωμά του είναι. Δεν μπορεί όμως να σπρώχνει την νεότητα μέσα στην αμαρτία.

»Ευχόμαστε αυτός ο γενναίος ορθόδοξος Ελληνικός λαός, ο οποίος πραγματικά σήμερα γέμισε τους Ιερούς Ναούς και τις παραλίες σε όλες τις τοποθεσίες της Ελλάδος για να ζήσει τα Θεοφάνεια και να λάβει την Ευλογία του Αγιασμού, να κρατήσει γερά την Πίστη, να αρνηθεί τις προκλήσεις, να ζει την Ορθοδοξία, κι εμείς οι Μεσολογγίτες να είμαστε «ἔτοιμοι πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι».

Δεν μπορεί να προσβάλλεται το Μεσολόγγι εξ αιτίας της αδυναμίας του καθενός.

»Να ευχόμαστε να συνέλθουμε, γιατί ο Κύριός μας ανέχεται.. ανέχεται.. αλλά κάποτε είπε «ἔως πότε ἀνέξομαι;». Ο λαός της Ελλάδος πιστεύει και δεν μπορεί κανείς να ξεριζώσει την πίστη από τις καρδιές μας. Ο Απόστολος Παύλος φωνάζει στο νέο άνθρωπο «σεαυτόν ἁγνόν τήρει», και δεν πρέπει ένα τάχα επίσημο πρόσωπο να σπρώχνει στην ανηθικότητα τη νεότητα.

»Εμείς να ευχηθούμε να επανέλθουμε, να μετανοήσουμε, να συνέλθουμε! Ας ευχηθούμε να ανανήψει το Έθνος μας, να γνωρίσει το Χριστό μας, να δεχθεί ότι ο Χριστός είναι ο μόνος Σωτήρας και Λυτρωτής, ο Ένας της Αγίας Τριάδος. Να ζήσουμε πραγματικά το Μήνυμα του Χριστού μας, να δεχόμαστε το Φώς του Βαπτισθέντος Κυρίου και τη Χάρη του Ιορδάνου.

»Χρόνια πολλά, ευλογημένα, αγιασμένα σε όλους και όλες, πρόοδο στα παιδιά ευλογημένη!».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ