Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 3:42

Αγία Τριάδα Αιγάλεω: Πορεύεται με πυξίδα και οδηγό την Θεία Λατρεία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην περιοχή του Αιγάλεω όπου επί 90 χρόνια υπήρχε το παλιό ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας «Πυριτιδοποιείο / Μπαρουτάδικο», εκεί κοντά βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Αιγάλεω. Ένας από τους πιο καινούριους ναούς της Μητροπόλεως Νικαίας. Θεμελιώθηκε το 1961 και εγκαινιάστηκε το 1995 από τον Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο.

Όπως δηλώνει ο προϊστάμενος του ναού π. Πέτρος Χαλούλος, «το βασικότερο όλων είναι η Θεία Λατρεία, όλα από την Αγία Τράπεζα ξεκινούν και από εκεί παίρνουμε δύναμη. Να τελούνται σωστά οι ιερές ακολουθίες, ώστε να μη στερείται ο κόσμος την λατρεία και την συμμετοχή του στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Αυτό είναι το σπουδαιότερο και αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της Εκκλησίας. Πρώτα είναι σωστικός και κατ’ επέκταση υποστηρίζει όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Σαν μάνα βρίσκεται εκεί και αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα».

Η ενορία έχει ένα αρκετά μεγάλο αριθμών παιδιών που συγκεντρώνει στις συνάξεις της. Όπως μας λέει ο π. Πέτρος ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος νεότητος «κάθε Σαββατοκύριακο τα πρωινά έχουμε περίπου 130 παιδάκια Δημοτικού, ενώ από τις μεγαλύτερες τάξεις (Γυμνασίου – Λυκείου) περίπου στα 30 άτομα, λόγω αυξημένων εξωσχολικών υποχρεώσεων». Για τα παιδιά υπάρχει μια τεράστια αίθουσα κάτω από το ναό, όπου τα παιδιά απασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες.

Επίσης στο ναό έχει παραχωρηθεί και μια επιπλέον αίθουσα το «Τζορμπατζόγλειο» πνευματικό κέντρο, το οποίο στα 5 χρόνια που λειτουργεί, στεγάζει σχολή αγιογραφίας, τμήμα εικαστικών (καλλιτεχνικό εργαστήρι), τμήμα συμβουλευτικής από κοινωνικό λειτουργό με τμήματα για μικρούς και μεγάλους.

Η ενορία της Αγίας Τριάδος είναι η μεγαλύτερη στην πόλη του Αιγάλεω , γεγονός που κάνει τον κόσμο να έχει μεγάλη συμμετοχή στις δραστηριότητες του ναού, αλλά κυρίως στις ακολουθίες που τελούνται. Ιδιαιτέρως μας αναφέρει ο π. Πέτρος την μεγάλη προσέλευση του εκκλησιάσματος τις Κυριακές, από πολύ νωρίς στον όρθρο, τονίζοντας παράλληλα την μεγάλη ευλάβεια των ενοριτών. Συνδυάζουν όπως λέει «την συμμετοχή στην θεία λατρεία με συμμετοχή στις δράσεις της ενορίας».

Μία επίσης πολύ σημαντική πτυχή του έργου που επιτελείται στην ενορία, είναι η σίτιση των εμπερίστατων αδελφών. «Εδώ μοιράζουμε 120 μερίδες ημερησίως, ενώ υπάρχουν 30 περίπου κυρίες οι οποίες έρχονται μία φορά την εβδομάδα εθελοντικά και προσφέρουν την διακονία τους στην παρασκευή των μερίδων. Δυστυχώς την περίοδο αυτή, στον υποστηρικτικό τομέα το κυριότερο είναι αυτό. Το καθημερινό φαγητό του συνανθρώπου μας».

Ο ναός της Αγίας Τριάδος πρόσφατα απέκτησε και έναν επιπλέον προστάτη, τον Άγιο νεομάρτυρα Ιωάννη τον Μονεμβασιώτη. Μάλιστα η…επιλογή έγινε μέσω των παιδιών που συμμετέχουν στις κατηχητικές συνάξεις, καθώς θέλησαν να δημιουργήσουν ένα παρεκκλήσιο μέσα στο πνευματικό κέντρο όπου πραγματοποιούνται οι συνάξεις. Ήθελαν έναν Άγιο που να είναι νέος σε ηλικία και πιο προσιτός στα παιδιά λόγω της νεανικής Του εμφάνισης. Επέλεξαν το νεαρό Ιωάννη εκ Μονεμβασίας ο οποίος μαρτύρησε σε ηλικία 15 χρόνων, για να αποτελεί παράδειγμα μίμησης και μαρτυρίας πίστεως. Με τον τρόπο αυτό ο Άγιος Ιωάννης ο Μονεμβασίωτης αποτελεί και προστάτη της νεότητος της ενορίας.

Η επίσκεψή μας μάλιστα συνέπεσε με την έλευση και παραχώρηση λειψάνου του Αγίου από την Ιερά Μονή Βουλκάνου, μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Όλες βέβαια οι παραπάνω δραστηριότητες της ενορίας, θα πρέπει να τονιστεί ότι λειτουργούν κάτω από την επίβλεψη και μέριμνα τον οικείου Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου, ο οποίος επιδεικνύει καθημερινά ανύστακτο ενδιαφέρον και αγάπη για τις ενορίες και τους λειτουργούς της.

Η παραγωγή πυρίτιδας στην περιοχή του Αιγάλεω μπορεί να έχει σταματήσει 40 και πλέον χρόνια. Συνεχίζεται όμως η μετάδοση αυτής της ισχυρής κάψας που δεν είναι άλλη από την αγάπη του Χριστού. Της μετάδοσης μέσω των Μυστηρίων της Θείας Ευχαριστίας, που δεν μυρίζει μπαρούτι αλλά Σώμα και Αίμα Χριστού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ