Ελλάδα

Τους πολιούχους αγίους και την επέτειο από την απελευθέρωσή της πανηγύρισε η Αριδαία

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου και η 103 επέτειος της απελευθερώσεως της Αριδαίας από τον Τουρκικό ζυγό με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου.

Στον εορτασμό μετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Την Τρίτη 3/11 το απόγευμα (17.00) πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή τμήματος του ιερού λειψάνου του συνεορταζομένου Οσίου Γεωργίου του Ομολογητού (Καρσλίδη) και στη συνέχεια ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η μεγάλη λιτανεία της ιεράς εικόνος των εορταζομένων αγίων και των ιερών λειψάνων στους δρόμους της πόλεως με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της Ι. Μητροπόλεως, των εκπροσώπων των αρχών και του πιστού λαού.

Την Τετάρτη 4/11 το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο. Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε την Κυριακή προτροπή: «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα, και δοξάσωσι τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς.» (Μθ. 5,16)

Σημείωσε ότι, έτσι λάμπουν οι εορταζόμενοι άγιοι και γίνονται αιτία να δοξάζεται το όνομα του Θεού. Γι᾿ αυτό και δίκαια ο ιερός υμνογράφος τους ονομάζει ηλίους, φωστήρες και αστέρες, αφού εφάρμοσαν τον ευαγγελικό λόγο στη ζωή τους· άγιος Νίκανδρος με το μαρτύριο και ο όσιος Ιωαννίκιος με τον σταυρό της ασκητικής βιωτής. Ο λόγος όμως του Κυρίου απευθύνεται και σε όλους τους χριστιανούς. Οφείλουμε να ζούμε με υπακοή στο Ευαγγέλιο και να μετέχουμε στα μυστήρια της Εκκλησίας προκειμένου είμαστε σε θέση να φωτίζουμε και τους συνανθρώπους μας. «Ξεχνούμε», τόνισε χαρακτηριστικά, «ότι η Ελλάδα αφελληνίζεται και αποχριστιανοποιείται;» Θέλουμε αγίους κληρικούς, θέλουμε αγίους γονείς που ανατρέφουν τα παιδιά τους με Χριστό, θέλουμε δασκάλους που διδάσκουν αιώνιες αξίες και ιδανικά, θέλουμε πρότυπα όπως οι άγιοι που εορτάζουμε σήμερα. Αυτά τα πρότυπα, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ας αντιγράψουμε και ας μιμηθούμε το παράδειγμά τους.

Μετά την θεία λειτουργία τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως, κατά την οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Σαμαρτζίδης. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γρεβενών τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Τέλος οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς με την συνοδεία τους παρακολούθησαν την καθιερωμένη παρέλαση.

Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν επίσης κληρικοί συνοδοί των προσκεκλημένων αρχιερέων, κληρικοί άλλων Ιερών Μητροπόλεων καθώς και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Χρ. Καρυώτης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η μεγάλη προσέλευση του πιστού λαού σε όλες τις εορταστικές ιερές ακολουθίες της παραμονής και της ημέρας της εορτής.

ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ... ΜΥΣΤΙΚΟ

Η επιλογή της άσκησης ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοσιογραφίας, δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Για εμάς στο www.orthodoxia.info όμως, είναι η επιλογή μας. Αντιμετωπίζουμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και πορευόμαστε με αυτήν την Αρχή. Τα διαδικτυακά Μέσα, παρά το γεγονός πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα βαριά τυπογραφικά έξοδα, έχουν άλλες ανάγκες, εξίσου απαιτητικές και κοστοβόρες αρκετές φορές. Η συντήρηση μιας ιστοσελίδας όπως το www.orthodoxia.info δεν είναι φθηνή υπόθεση. Όπως και η διατήρηση της ανεξαρτησίας του η οποία για εμάς είναι ανεκτίμητη.

Ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να στηρίξει την λειτουργία του ειδησεογραφικού αυτού κόμβου δεν είναι άλλος παρά όλοι εκείνοι που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους. Εσείς... οι αναγνώστες μας!

Αν λοιπόν κάθε μια και κάθε ένας από εμάς που μας διαβάζετε μας στηρίξετε ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, τότε κι εμείς θα μπορέσουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ (PAYPAL)

ή μέσω Τραπέζης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | GR5501101570000015700389115 Δικαιούχος : ΑΕΝΑΟΣ Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού

*Το www.orthodoxia.info είναι μια δράση του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» ο οποίος είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Related posts

O Ηγούμενος της Μονής Σταυρονικήτα στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

Αναδημοσίευση

Η χείρα της Αγίας Αικατερίνης από την Κατερίνη στο Ιάσιο

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο «Χρυσός Αριστοτέλης» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Γραφείο Ρεπορτάζ

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο «Γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών»

Εκκλησία της Ελλάδος

Η Νέα Πεντέλη υποδέχθηκε την κάρα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η κάρα του Αγίου Σιλουανού για πρώτη φορά στην Αττική

Σπύρος Παπαγεωργίου