Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 23:56

Συνάντηση μαθητών από τη Ρουμανία με το Μητροπολίτη Δημητριάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ευκαιρία συνάντησης με 15 Μαθητές από την Ρουμανία, οι οποίοι φιλοξενούνται στον Βόλο το διάστημα από τις 13/08 έως και τις 26/08 στο πλαίσιο του προγράμματος «Kαλοκαιρινό σχολείο ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού» που πραγματοποιεί η ελληνική κοινότητα του Ιασίου Ρουμανίας μαζί µε τον Δήµο Βόλου είχε σήμερα (22/08) ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς συνοδούς τους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δεσµούς που έχει ο ίδιος µε τη Ρουµανία, την οποία και πρωτοεπισκέφθηκε το 1979, όταν βρέθηκε στα μοναστήρια της Μολδαβίας, συνοδός τότε, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ως Μητροπολίτη τότε Δηµητριάδος. Παράλληλα, μίλησε για τους δεσµούς γνωριμίας και φιλίας µε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.∆ανιήλ, αλλά και τον Μητροπολίτη Λαυρέντιο, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους μαθητές ότι και στη Μητρόπολή μας διακονούν ιερείς και μοναχοί από τη Ρουµανία, ενώ στο Ιερό Ναό της Αγ. Τριάδος στο Ιάσιο, που ήταν ο ναός των Ελλήνων, πέρασαν πολλοί λόγιοι, όπως ο Άνθιµος Γαζής κι ο Βούλγαρης. Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «Μας συνδέει η κοινή πίστη, είµαστε όλοι ορθόδοξοι, ως επί το πλείστον, και χαίροµαι γιατί αξίζει να γνωρίσετε την ελληνική γλώσσα όσοι προχωρήσετε σε σπουδές. Πέρα από τη νέα ελληνική, θα μάθετε και αρχαία ελληνικά, θα διαβάζετε το κείµενο της Καινής ∆ιαθήκης, θα μπορείτε να διαβάζετε πολλά αρχαία κείµενα στη γλώσσα που γράφτηκαν, σίγουρα όµως κι η επικοινωνία µε την Ελλάδα θα σας βοηθήσει πάρα πολύ, μιας και ανήκουµε όλοι στην Ευρώπη και έχουµε όλοι αυτή τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης. Μακάρι µε ειρηνικό τρόπο να συνεχίζουμε να ζούµε έτσι». Ο Σεβασµιώτατος κάλεσε τους µαθητές να επισκεφθούν ξανά την περιοχή, ενώ τους χάρισε και αναµνηστικά δώρα, πολύτιµα για την εκµάθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως η Καινή ∆ιαθήκη μεταφρασμένη στα νέα ελληνικά, ένα τεύχος µε τα µοναστήρια της Μητρόπολής μας, ένα αναγνωστικό-βιβλίο κατήχησης, αλλά κι ένα dvd µε τη Ζωή του Χριστού.

Από την πλευρά της η κ.Παπαευθυµίου Ευανθία, υπεύθυνη του καλοκαιρίνου σχολείου ανέφερε ότι «ο Βόλος µας προσέφερε την ευκαιρία να σπουδάσουμε την ελληνική γλώσσα στον τόπο της. Άλλο πράγµα είναι ένα δίωρο µάθηµα στο µακρινό Ιάσιο κι άλλο πράγµα είναι η καθηµερινότητα, το να ζούµε µαζί µε τους ανθρώπους και γι’ αυτό, σας ευχαριστούµε πάρα πολύ. Είναι σηµαντικό να γίνονται τα µαθήµατα σε έναν ωραίο χώρο, σε µία ωραία ατµόσφαιρα, µε τις κατάλληλες συνθήκες.

Οι μαθητές από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον κ. Ιγνάτιο για τη φιλοξενία, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από τους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβ. κ.Ιγνάτιος προχώρησε σε συμφωνία µε την κ. Παπαευθυµίου, ώστε να υπάρξει σύµπραξη της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, µε τον φορέα πολιτισμού της Μητροπόλεως «Μαγνήτων Κιβωτός», ώστε να διοργανωθεί από κοινού ένα πρόγραµµα για το Έπος του ’21.

Την Πέμπτη 24/08, στις 11.00 π.μ , στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης για την ολοκλήρωση του καλοκαιρινού σχολείου ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για τους σπουδαστές της ελληνικής κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας.

Η εκδήλωση  θα έχει ως  τίτλο “Η ελληνική γλώσσα γέφυρα λαών”  και  την διοργανώνει από κοινού  Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ