Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 13:08

Ρωσο-Σερβική συνεργασία για τον ναό του Αγίου Σάββα Βελιγραδίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 η επίσημη παρουσίαση του μωσαϊκού στον τρούλο του Καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα.

Εκτός από τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, Πρόεδρος Δημοκρατίας της Σερβίας Μίλοραντ Ντόντικ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, μέλη της Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπουργοί της σερβικής Κυβέρνησης καθώς και εκπρόσωποι της Gazprom Neft, οι οποίοι με τη δωρεά 4 εκατομμυρίων ευρώ συνέβαλαν στη δημιουργία και την εγκατάσταση μνημειώδους ψηφιδωτού στον τρούλο του ναού του Αγίου Σάββα.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την βοήθεια στην ανοικοδόμηση του Ναού.

“Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλάντιμιρ Πούτιν. Ευχαριστούμε επίσης την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την ανεκτίμητη συνδρομή της. Ο ναός θα είναι το καμάρι Σέρβων και Ρώσων, καθώς και της Ορθοδοξίας εν γένει,”είπε ο Πατριάρχης.

Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της αδελφής μας Ρωσίας, μέσω της εταιρείας Gazprom Neftand NIS, που φιλοτέχνησε ένα ψηφιδωτό στον θόλο, το δυσκολότερο και το πιο απρόσιτο μέρος του ναού. Αυτό το λεπτό και σημαντικό έργο διεξήχθη από Ρώσους ειδικούς, με επικεφαλής δύο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, κορυφαίους ειδικούς τον Zurab Cerateli και τον κ. Νικολάι Μουχίν, που έχει αναλάβει και τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται από ρωσικές εταιρείες που αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Σερβία. Θεωρείται ότι όλα τα μεγάλα έργα για τον σχεδιασμό όχι μόνο του θόλου αλλά και του τέμπλου του ναού θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2019, όπου θα γιορτάσουν τα 800 χρόνια από την αυτοκεφαλία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ένα σύμβολο αδελφότητας μεταξύ του σερβικού και του ρωσικού λαού

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Γενικό Διευθυντή της Gazprom Neft, Alexander Valeryevich Dyukov.

O Μητροπολίτης Βoλόκολαμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετέφερε την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως “Η σημερινή εκδήλωση συμβολίζει την πνευματική και πολιτισμική συγγένεια των πολιτών μας και της Εκκλησίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείξουμε μια τέτοια ενότητα στην περίοδο που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία περνούν την περίοδο δοκιμών της σταθερότητας. Όλοι βλέπουμε πώς προσπαθούν να βάλουν τις Εκκλησίες σε πολιτικά παιχνίδια τόσο στην Ουκρανία, όσο και στο Μαυροβούνιο και τα Σκόπια, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία διακρίνεται πάντα δίνοντας στον λαό ασφάλεια και αυτοπεποίθηση”.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι “ο ναός του Αγίου Σάββα θα πρέπει να είναι μια ισχυρή ρίζα της φιλία μας με τη Ρωσία, ανθεκτική σε όλες τις καταιγίδες”.

Η εκκλησία του Αγίου Σάβα στο Βελιγράδι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο και είναι αφιερωμένος προς τιμήν του πρώτου Σέρβου αρχιεπίσκοπου και εθνικού ήρωα της Σερβίας, Αγίου Σάββα (1169-1236).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ