Ποροσένκο: Ο Τόμος θα σημάνει την πτώση της «Τρίτης Ρώμης»

Στην ενίσχυση της ενότητας στην Ουκρανία, θα συμβάλλει η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κοινοβούλιο για την εσωτερική και εξωτερική κατάσταση της Ουκρανίας το 2018.

Όπως τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος οι εκπρόσωπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και Μητροπολίτης Έντμοντον Ιλαρίων, οι οποίοι έφτασαν στο Κίεβο, έχουν ήδη αναφέρει ότι η διαδικασία χορήγησης αυτοκεφάλου στην Ουκρανία έχει φτάσει στο τέλος.

«Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα εγκριθεί και πότε θα φτάσει στο Κίεβο, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο τροχός αυτής της ιστορίας έχει γυρίσει και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει» είπε ο Πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν θα παρεμβαίνει πλέον στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, ιδιαίτερα ενός ξένου κράτους.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι «η σημασία του αυτοκεφάλου ξεπερνά την Ουκρανία. Αυτή είναι η πτώση της Τρίτης Ρώμης ως παλαιότερου αιτήματος της Μόσχας για την παγκόσμια ηγεμονία, γιατί η αυτοκρατορία χάνει έναν από τους τελευταίους μοχλούς» ενώ πρόσθεσε ότι «η δική μας αυτοκέφαλη εκκλησία είναι μια εγγύηση πνευματικής ελευθερίας. Αυτό είναι το κλειδί για την κοινωνική αρμονία.»

Tagged: