Πολιτική

Ποροσένκο: Ο Τόμος θα σημάνει την πτώση της «Τρίτης Ρώμης»

Στην ενίσχυση της ενότητας στην Ουκρανία, θα συμβάλλει η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κοινοβούλιο για την εσωτερική και εξωτερική κατάσταση της Ουκρανίας το 2018.

Όπως τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος οι εκπρόσωπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και Μητροπολίτης Έντμοντον Ιλαρίων, οι οποίοι έφτασαν στο Κίεβο, έχουν ήδη αναφέρει ότι η διαδικασία χορήγησης αυτοκεφάλου στην Ουκρανία έχει φτάσει στο τέλος.

«Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα εγκριθεί και πότε θα φτάσει στο Κίεβο, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο τροχός αυτής της ιστορίας έχει γυρίσει και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει» είπε ο Πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν θα παρεμβαίνει πλέον στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, ιδιαίτερα ενός ξένου κράτους.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι «η σημασία του αυτοκεφάλου ξεπερνά την Ουκρανία. Αυτή είναι η πτώση της Τρίτης Ρώμης ως παλαιότερου αιτήματος της Μόσχας για την παγκόσμια ηγεμονία, γιατί η αυτοκρατορία χάνει έναν από τους τελευταίους μοχλούς» ενώ πρόσθεσε ότι «η δική μας αυτοκέφαλη εκκλησία είναι μια εγγύηση πνευματικής ελευθερίας. Αυτό είναι το κλειδί για την κοινωνική αρμονία.»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Επικίνδυνοι ελιγμοί από τον π. Ουκρανίας Φιλάρετο που επιχειρεί να επιβάλλει τους όρους του

Ανδρέας Λουδάρος

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Κιέβου Ονούφριο: «Αρθήτε στο ύψος των περιστάσεων»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Στις 15/12 η ενωτική Σύνοδος του Κιέβου

Ανδρέας Λουδάρος

Μόσχα: «Το Φανάρι φέρει την ηθική ευθύνη για τη δίωξη του κλήρου στην Ουκρανία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

KIEBO: Διωξη για υποδαύλιση διαθρησκευτικού μίσους στον ηγούμενο της Λαύρας των Σπηλαίων

Γραφείο Ρεπορτάζ

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ξέραμε οτι θα στεναχωρηθεί η Μόσχα αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς

Ανδρέας Λουδάρος