Πολιτική

Ποροσένκο: Ο Τόμος θα σημάνει την πτώση της “Τρίτης Ρώμης”

Στην ενίσχυση της ενότητας στην Ουκρανία, θα συμβάλλει η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κοινοβούλιο για την εσωτερική και εξωτερική κατάσταση της Ουκρανίας το 2018.

Όπως τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος οι εκπρόσωπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και Μητροπολίτης Έντμοντον Ιλαρίων, οι οποίοι έφτασαν στο Κίεβο, έχουν ήδη αναφέρει ότι η διαδικασία χορήγησης αυτοκεφάλου στην Ουκρανία έχει φτάσει στο τέλος.

“Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα εγκριθεί και πότε θα φτάσει στο Κίεβο, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο τροχός αυτής της ιστορίας έχει γυρίσει και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει” είπε ο Πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν θα παρεμβαίνει πλέον στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, ιδιαίτερα ενός ξένου κράτους.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι «η σημασία του αυτοκεφάλου ξεπερνά την Ουκρανία. Αυτή είναι η πτώση της Τρίτης Ρώμης ως παλαιότερου αιτήματος της Μόσχας για την παγκόσμια ηγεμονία, γιατί η αυτοκρατορία χάνει έναν από τους τελευταίους μοχλούς” ενώ πρόσθεσε ότι “η δική μας αυτοκέφαλη εκκλησία είναι μια εγγύηση πνευματικής ελευθερίας. Αυτό είναι το κλειδί για την κοινωνική αρμονία.»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Η ιστορική ομιλία του μητροπολίτη Γαλλίας στην ενθρόνιση του πρώτου Προκαθημένου της Εκκλησίας Ουκρανίας

Αναδημοσίευση

Στο πλευρό του ηγουμένου Εφραίμ ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας

Ανδρέας Λουδάρος

Η χαμένη σοβαρότητα της Ορθοδοξίας

Ανδρέας Λουδάρος

Μητρόπολη Πειραιώς: “Μην αναγνωρίσετε τη νέα σχισματική «Εκκλησία» υπό τον «Μητροπολίτη» Επιφάνιο”

Οταν τα Fake News γίνονται… αγιορείτικο εργόχειρο

Ανδρέας Λουδάρος

Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας μεταξύ κανονικών δικαιωμάτων και αντικανονικών αξιώσεων

Βλάσιος Ι. Φειδάς