Κωνσταντινούπολη

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το Άγιον Όρος είναι ένας πολύτιμος λίθος στη Μίτρα του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη»

Στην αγάπη του και τη στοργή του για την Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Ι.Ναό Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά Υψωμαθείων, όπου χοροστάτησε την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Ο Πατριάρχης του Γένους, ως Κανονικός Επίσκοπος της Αθωνικής Πολιτείας, τόνισε «Είναι περιττό να σας πω ότι το Άγιον Όρος είναι ένας πολύτιμος λίθος, ένα διαμάντι, στη Μίτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, του εκάστοτε Πατριάρχη, και το περιβάλλομε με στοργή, με ενδιαφέρον, με αγάπη, με υπερηφάνεια και με καμάρι, γιατί ένα και μόνον είναι το Άγιον Όρος εις τον κόσμο. Εγώ είμαι ο Πατριάρχης, ο Επίσκοπος του Αγίου Όρους, που το επεσκέφθην ίσως περισσότερες φορές από κάθε άλλο προκάτοχό μου. Υπάρχουν βέβαια και οι προκάτοχοί μου, οι οποίοι “αφέντες τα εδώ πλοία και τα δίκτυα”, εγκατεβίωσαν για πολλά χρόνια εις το Άγιον Όρος».

Επίσης πρόσθεσε πως «θέλουμε εις το Άγιον Όρος να βασιλεύει περισσότερη αγάπη προς τον άλλον, τον οποιονδήποτε άλλον. Τον μη ορθόδοξο, ακόμη και τον άθεο, τον κάθε άνθρωπο, τον πλασθέντα κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Δεν συμφωνεί και δεν ταιριάζει με το πνεύμα της Μητρός Εκκλησίας η εσωστρέφεια και ο φανατισμός, είτε στο Άγιον Όρος παρατηρείται είτε οπουδήποτε άλλου. Τα είπε πολύ ωραία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας εις τη Κρήτη.»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Κιέβου Ονούφριο: «Αρθήτε στο ύψος των περιστάσεων»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Γεννηματά: «Καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου»

Γιώργος Δ. Φερδής

Η Θρονική εορτή του αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο Φανάρι

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Γιώργος Δ. Φερδής

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ξέραμε οτι θα στεναχωρηθεί η Μόσχα αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς

Ανδρέας Λουδάρος

ΙΣΚΕ: Αναμένει συνάντηση με Γαβρόγλου – Θα επιδιώξει συνάντηση με Οικουμενικό