Κωνσταντινούπολη

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το Άγιον Όρος είναι ένας πολύτιμος λίθος στη Μίτρα του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη»

Στην αγάπη του και τη στοργή του για την Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Ι.Ναό Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά Υψωμαθείων, όπου χοροστάτησε την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Ο Πατριάρχης του Γένους, ως Κανονικός Επίσκοπος της Αθωνικής Πολιτείας, τόνισε «Είναι περιττό να σας πω ότι το Άγιον Όρος είναι ένας πολύτιμος λίθος, ένα διαμάντι, στη Μίτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, του εκάστοτε Πατριάρχη, και το περιβάλλομε με στοργή, με ενδιαφέρον, με αγάπη, με υπερηφάνεια και με καμάρι, γιατί ένα και μόνον είναι το Άγιον Όρος εις τον κόσμο. Εγώ είμαι ο Πατριάρχης, ο Επίσκοπος του Αγίου Όρους, που το επεσκέφθην ίσως περισσότερες φορές από κάθε άλλο προκάτοχό μου. Υπάρχουν βέβαια και οι προκάτοχοί μου, οι οποίοι “αφέντες τα εδώ πλοία και τα δίκτυα”, εγκατεβίωσαν για πολλά χρόνια εις το Άγιον Όρος».

Επίσης πρόσθεσε πως «θέλουμε εις το Άγιον Όρος να βασιλεύει περισσότερη αγάπη προς τον άλλον, τον οποιονδήποτε άλλον. Τον μη ορθόδοξο, ακόμη και τον άθεο, τον κάθε άνθρωπο, τον πλασθέντα κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Δεν συμφωνεί και δεν ταιριάζει με το πνεύμα της Μητρός Εκκλησίας η εσωστρέφεια και ο φανατισμός, είτε στο Άγιον Όρος παρατηρείται είτε οπουδήποτε άλλου. Τα είπε πολύ ωραία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας εις τη Κρήτη.»

Related posts

Σερρών Θεολόγος: «Η Μακεδονία υπήρξε ανέκαθεν ο προμαχώνας της Ελλάδος»

Ι.Μ. Δημητριάδος

Κορωνείας: «Ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει από τον εαυτό μας»

Αντιπροσωπεία της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Φανάρι

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να γίνετε χαρισματικοί άνθρωποι»

Υποδοχή της κάρας της Αγίας Παρασκευής στο ΝΙΜΤΣ

Σπύρος Παπαγεωργίου

Λαμπρή η πανήγυρη του αγίου νεομάρτυρα Νικήτα στη Νίσυρο

Αναδημοσίευση