Κωνσταντινούπολη

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το Άγιον Όρος είναι ένας πολύτιμος λίθος στη Μίτρα του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη»

Στην αγάπη του και τη στοργή του για την Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Ι.Ναό Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά Υψωμαθείων, όπου χοροστάτησε την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Ο Πατριάρχης του Γένους, ως Κανονικός Επίσκοπος της Αθωνικής Πολιτείας, τόνισε «Είναι περιττό να σας πω ότι το Άγιον Όρος είναι ένας πολύτιμος λίθος, ένα διαμάντι, στη Μίτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, του εκάστοτε Πατριάρχη, και το περιβάλλομε με στοργή, με ενδιαφέρον, με αγάπη, με υπερηφάνεια και με καμάρι, γιατί ένα και μόνον είναι το Άγιον Όρος εις τον κόσμο. Εγώ είμαι ο Πατριάρχης, ο Επίσκοπος του Αγίου Όρους, που το επεσκέφθην ίσως περισσότερες φορές από κάθε άλλο προκάτοχό μου. Υπάρχουν βέβαια και οι προκάτοχοί μου, οι οποίοι “αφέντες τα εδώ πλοία και τα δίκτυα”, εγκατεβίωσαν για πολλά χρόνια εις το Άγιον Όρος».

Επίσης πρόσθεσε πως «θέλουμε εις το Άγιον Όρος να βασιλεύει περισσότερη αγάπη προς τον άλλον, τον οποιονδήποτε άλλον. Τον μη ορθόδοξο, ακόμη και τον άθεο, τον κάθε άνθρωπο, τον πλασθέντα κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Δεν συμφωνεί και δεν ταιριάζει με το πνεύμα της Μητρός Εκκλησίας η εσωστρέφεια και ο φανατισμός, είτε στο Άγιον Όρος παρατηρείται είτε οπουδήποτε άλλου. Τα είπε πολύ ωραία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας εις τη Κρήτη.»

Related posts

Τα θανάσιμα αμαρτήματα της Μόσχας που «έγραψαν» τον Τόμο της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας

Ανδρέας Λουδάρος

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την επίλυση προβλημάτων στον Ορθόδοξο κόσμο»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο κύβος ερρίφθη! Η Ουκρανία αποκτά αυτοκέφαλο

Ανδρέας Λουδάρος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαρθολομαίου – Κυρίλλου

Ανδρέας Λουδάρος

Κωνσταντινούπολη: Σε εξέλιξη η πιο σημαντική συνάντηση των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας

Ανδρέας Λουδάρος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Έφτασε στο Φανάρι ο Πατριάρχης Ρωσίας

Ανδρέας Λουδάρος