Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:32

Παράσταση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε Ναό του Μαυροβουνίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια παράσταση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που συνήλθε στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο (2016), φιλοτεχνήθηκε στον εγκαινιασθέντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Βλαδιμήρου στο Μπάρ του Μαυροβουνίου.

Ο αγιογράφος, έχοντας υπ’ όψιν του τις παραδοσιακές απεικονίσεις Οικουμενικών Συνόδων, επέλεξε να παραστήσει τους δέκα προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο με άπασαν την αρχιερατική στολή τους, κρατώντας το Ευαγγέλιο, ενώ απεικονίζει και τους συμβούλους τους αρχιερείς – δύο για κάθε προκαθήμενο, όπως είχε οριστεί – με επανωκαλύμμαυχο και εγκόλπιο, μέσα σε ένα πλοίο, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ναυς της Εκκλησίας, η οποία πλέει στο μέγα πέλαγος της ιστορίας.

Στη μέση της σύνθεσης ευρίσκεται το ιερό Ευαγγέλιο και στο πάνω μέρος – μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου και των αρχιερέων τους – απεικονίζεται το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς.

Στην κορυφή της παράστασης ο Χριστός ευλογεί, με την Παναγία και τον Πρόδρομο δεξιά και αριστερά, να συμπληρώνουν την σύνθεση. Υπάρχει επιγραφή στα Σερβικά που δηλώνει ότι πρόκειται για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας που συνήλθε στην Κρήτη.

Πρόκειται για την πρώτη παράσταση της Συνόδου και μάλιστα σε Σλαβικό περιβάλλον.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Προκαθήμενοι που έλαβαν μέρος στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού στο Μπαρ του Μαυροβουνίου, συμμετείχαν και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Πηγή: Φως Φαναρίου

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ