Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 8:29

Πίστη και Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους: Για πρώτη φορά η έκθεση της Dafna Tal

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια αίσθηση της πίστης και της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους μπορούν να πάρουν από χθες οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από την έκθεση της Ισραηλινής φωτογράφου Ντάφνα Ταλ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και φιλοξενείται στην Αγιορειτική Εστία.

Στο ιστορικό κτίριο Νεδέλκου της Αγιορειτικής Εστίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης «Μια Διαρκής Πίστη: Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους». Οι 40 φωτογραφίες της έκθεσης είναι δημιουργίες της Ντάφνα Ταλ (Dafna Tal) από το 2013 έως και το 2015 στις οποίες αποτυπώνεται η πλούσια κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους. Οι συγκεκριμένες δημιουργίες είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της καλλιτέχνιδος με την Ελληνική και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του επιμελητή της έκθεσης, δήλωσε ότι η Ντάφνα Ταλ, με τη φωτογραφική της τεκμηρίωση, αποτίει φόρο τιμής στην αιώνια κατοικία του χριστιανισμού, την Ιερουσαλήμ. Δεξιοτέχνης του φωτισμού και της σύνθεσης, με το έργο της, αντικατροπτρίζει την πεμπτουσία της αγιότητας.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, έκανε λόγο για τα κοινά στοιχεία και την ιστορία Θεσσαλονίκης και Ιεροσολύμων, προτείνοντας “να αναδείξουμε το παρελθόν της πόλης όχι γιατί είμαστε αρχαιολάτρες αλλά γιατί, με βάση το παρελθόν, θα πορευθούμε καλύτερα στο μέλλον”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ επεσήμανε τη φιλοξενία ως κοινό χαρακτηριστικό Θεσσαλονίκης και Ιεροσολύμων καθώς και ότι συμβιώνουν άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και στις δύο πόλεις. Για την έκθεση, είπε ότι “μας μεταφέρει την αίσθηση της πίστης και τη γαλήνη που αποτυπώνεται στις εικονιζόμενες μορφές”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο ηγούμενος της μονής Αναλήψεως του Κυρίου Ιεροσολύμων γέροντας Αχίλλειος, αναφερόμενος στη ζωή των Αγιοταφιτών μοναχών.

Η φωτογράφος κ. Ντάφνα Ταλ, στην ομιλία της, υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία είναι η μητέρα Εκκλησία του Χριστιανισμού και η ιστορία της ταυτίζεται με την ιστορία του Ισραήλ. Συμπλήρωσε ότι με τη συγκεκριμένη έκθεση, παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα της μακραίωνης ιστορίας της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια των πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ και Ελλάδος. Θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαϊου 2016.

Σύντομο βιογραφικό της φωτογράφου Ντάφνα Ταλ:
Η Dafna Tal γεννήθηκε στο Ισραήλ και ζει και εργάζεται στην Ιερουσαλήμ. Σπούδασε στη Σχολή του Διεθνούς Κέντρου Φωτογραφίας (ICP) στη Νέα Υόρκη (2006). Στη συνέχεια έλαβε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα στην Πολιτιστική Διαχείριση Έργων από την Ένωση Marcel Hicter στη Φινλανδία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα (2009).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ