Ελλάδα

Πέθανε ο τελευταίος Βασιλικός Επίτροπος στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πλήρης ημερών σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Κούρκουλας, ο τελευταίος Βασιλικός Επίτροπος στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την εκδημία ανακοίνωσε ένας εκ των παιδιών του, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Άλκης Κούρκουλας.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Κωνσταντίνος Κ. Κούρκουλας (8 Σεπτεμβρίου 1921 – 12 Απριλίου 2016, γεννήθηκε στην Πάτρα σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ελβετία (ST GALLEN) και Αγγλία ( DURHAM ).

Έγραψε διδακτορική διατριβή με θέμα «Η Θεωρία του Κηρύγματος κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας», και την μελέτη «Ο συμβολισμός των αμφίων στη Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Το μεγάλο του συγγραφικό του έργο περιελάμβανε το «Σκηνές από το Πάθος» , τα «Κοχύλια από την Τιβεριάδα» , το «..και Ιδού Ζώμεν..» και το αγαπημένο του ανθολόγιο «το Άγγελμα της Ημέρας¨ , που εκδίδονταν για 65 συνεχή χρόνια το 1950 μέχρι το 2014.

Οι θεολογικές του μελέτες έχουν συγκεντρωθεί στα »Δέκα δοκίμια πρακτικής Θεολογίας’

Εχρηματισε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ηταν ο τελευταίος Κυβερνητικός (Βασιλικός) Επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο, θέση που δημιουργήθηκε το 1833, με τον Καταστατικό Χαρτη της αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Μάουρερ και ο Θεόκλητος Φαρμακίδης).

Διετέλεσε επί δεκαετίες διευθυντής του ιστορικού περιοδικού «Ανάπλασις». Εχρημάτισε επίσης και Ανώτατος Εκπαιδευτικός Σύμβουλος, και καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών. Δίδαξε επίσης ανάγνωση κειμένων στο Ωδείο Αθηνών.

Αφήνει πίσω του, τη σύζυγο του Αικατερίνη -με την όποια είναι παντρεμένος από το 1950, και με τη όποια έχουν τέσσερα παιδιά, επτά εγγόνια και τρία δισέγγονα.