Άγιον Όρος

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εγκαινίασε Ναό του Αγίου Μάρκου στο Άγιο Όρος

Την 15η Μαΐου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης και μεγαλοπρέπειας, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρινής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Παύλου Αρχιμ. κ. Παρθένιος και Οσίου Διονυσίου Αρχιμ. κ. Πέτρος, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. κ. Δανιήλ Μπιάζης και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο Αρχιμ. κ. Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης.

Επίσης παρευρέθησαν ο Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Μεταλλίδης, ο Άρχων Ρεφερενδάριος του Αλεξανδρινού Θρόνου κ. Ανέστης Αρνόπουλος και ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου κ. Νικόλαος Κάτσικας.

Ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος κατά την διάρκεια της Τελετής, στην ομιλία του εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Αλεξανδρινού Θρόνου προς τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής κ. Παρθένιο, την Ιερά Σύναξη της Αδελφότητος και προς όλους όσους συνέβαλαν, επωνύμους και ανωνύμους, για την ανέγερση του Ιερού Ναού. Επίσης τόνισε πως ο Ναός αυτός θα αποτελεί από σήμερα, το σύμβολο που θα συνδέει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, ενώ θα είναι αιώνιο μνημόσυνο του αδικοχαμένου Πατριάρχου κυρού Πέτρου και όσων χάθηκαν εκείνη την ημέρα μαζί του, στη θάλασσα που αγκαλιάζει το «περιβόλι της Παναγιάς».

Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε προς τον Καθηγούμενο, για το Σκευοφυλάκειο της Μονής, την Πατριαρχική τιάρα που φορούσε ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος την ημέρα που ενθρονίστηκε το 1997, όπως επίσης αφιέρωσε και τα εγκόλπια του μακαριστού Προκατόχου του, ευχαριστώντας θερμά όλη την Αδελφότητα της Μονής για το έργο τους να δημιουργήσουν αυτήν εκκλησία – κάθισμα και να την αφιερώσουν στον Άγιο Μάρκο.

Μετά την πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η καθιερωμένη εορταστική Τράπεζα, όπου ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και την φιλοξενία τον Καθηγούμενο, ενώ ζήτησε από τον Διοικητή κ. Κασμίρογλου να μεταφέρει προς την ελληνική κυβέρνηση τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρέχει τόσο προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όσο και σε όλον τον Απόδημο Ελληνισμό και ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη, στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, προκειμένου να τελέσει Τρισάγιο στον μακαριστό Προηγούμενο της Μονής Αρχιμ. κυρό Γεώργιο Καψάνη.

Στην είσοδο της Μονής τον υπεδέχθη ο Καθηγούμενος Αρχιμ. κ. Χριστοφόρος με την Ιερά Αδελφότητα. Αμέσως κατευθύνθηκαν προς το Καθολικό, όπου εψάλη η Ακολουθία του Αναστάσιμου Εσπερινού, για την Απόδοση της Εορτής του Πάσχα.

Ο Μακαριώτατος, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του αειμνήστου γέροντος π. Γεωργίου, ομίλησε προς την Ιερά Αδελφότητα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την υποδοχή, καθώς και την ευγνωμοσύνη του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την σπουδαία βοήθεια και ενίσχυση που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια προς το Ιεραποστολικό έργο.

Με συγκίνηση αναφέρθηκε προς το πρόσωπο του αειμνήστου π. Γεωργίου Καψάνη, λέγοντας πως εκείνος ήταν, μαζί με τον μακαριστό ιεραπόστολο π. Κοσμά Γρηγοριάτη, οι πρωτοπόροι ιεραπόστολοι, που οραματίστηκαν το λαμπρό μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αχανή Αφρικανική Ήπειρο, θέτοντας με την καθοριστική συμβολή τους, τη βάση για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και του ανοίγματος της Εκκλησίας στα Έθνη. Επίσης, ο Πατριάρχης έκανε ιστορική αναδρομή στα πρώτα νεανικά μοναστικά του βήματα, όταν κατά το έτος 1974, ο Γέροντας Γεώργιος, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά, τον καθοδήγησε προς την ιεραποστολή.

«Ενώ ήλθα στη Ιερά Μονή Αγίου Παύλου να τελέσω τα εγκαίνια, δεν θα μπορούσα να επιστρέψω στο Πατριαρχείο, χωρίς να γονατίσω στον τάφο του ευεργέτου μου π. Γεωργίου, για να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προστασία που μου προσέφερε στα πρώτα μοναστικά μου βήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Αμέσως μετά την Τράπεζα που επακολούθησε, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του, επανήλθαν στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου προκειμένου να διανυκτερεύσουν και το πρωί να εξέλθουν της Μοναστικής Κοινότητος του Αγιώνυμου Όρους.

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ... ΜΥΣΤΙΚΟ

Η επιλογή της άσκησης ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοσιογραφίας, δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Για εμάς στο www.orthodoxia.info όμως, είναι η επιλογή μας. Αντιμετωπίζουμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και πορευόμαστε με αυτήν την Αρχή. Τα διαδικτυακά Μέσα, παρά το γεγονός πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα βαριά τυπογραφικά έξοδα, έχουν άλλες ανάγκες, εξίσου απαιτητικές και κοστοβόρες αρκετές φορές. Η συντήρηση μιας ιστοσελίδας όπως το www.orthodoxia.info δεν είναι φθηνή υπόθεση. Όπως και η διατήρηση της ανεξαρτησίας του η οποία για εμάς είναι ανεκτίμητη.

Ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να στηρίξει την λειτουργία του ειδησεογραφικού αυτού κόμβου δεν είναι άλλος παρά όλοι εκείνοι που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους. Εσείς... οι αναγνώστες μας!

Αν λοιπόν κάθε μια και κάθε ένας από εμάς που μας διαβάζετε μας στηρίξετε ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, τότε κι εμείς θα μπορέσουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ (PAYPAL)

ή μέσω Τραπέζης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | GR5501101570000015700389115 Δικαιούχος : ΑΕΝΑΟΣ Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού

*Το www.orthodoxia.info είναι μια δράση του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» ο οποίος είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Related posts

O Ηγούμενος της Μονής Σταυρονικήτα στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

Αναδημοσίευση

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε περιοδεία σε Γκάνα, Σιέρρα Λεόνε και Ακτή Ελεφαντοστού

Ο «Χρυσός Αριστοτέλης» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Γραφείο Ρεπορτάζ

Μόσχας σε Αλεξανδρείας: «Ευγνώμων για την στήριξη της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Αλεξανδρείας: «Η θυσία ενός Πατριάρχη είναι το κλειδί γιά την επιτυχία»

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο «Γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών»

Εκκλησία της Ελλάδος