Τρίτη 23 Απριλίου 2024 | 21:29

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στον πανηγυρικό εσπερινό για τον Άγιο Πολύκαρπο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Επί τη μνήμη του Αγ. Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης έλαβε χώραν πανηγυρικός Εσπερινός – κατ’ εξαίρεσιν – στον μοναδικό Ι. Ναό όλου του Λεκανοπεδίου Αττικής,που είναι αφιερωμένος στον εορτάζοντα Άγιο.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Φιλάρετο Νικολαΐδη,τον συνεφημέριό του και άλλους προσκυνητές Ιερείς.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος στον εορταζόμενο Άγιο.

Ο Αγ. Πολύκαρπος, είπε, γεννήθηκε μέσα στην φυλακή,όπου βρίσκονταν οι γονείς του επειδή ήσαν Χριστιανοί. Μια ευλαβής γυναίκα τον μεγάλωσε. Μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Έφεσο μαζί με τον Αγ. Ιγνάτιο Αντιοχείας. Ο πρώτος Επίσκοπος Σμύρνης Βουκόλος πρίν κοιμηθεί τον χειροτόνησε ως διάδοχό του Επίσκοπο Σμύρνης.

Διεκρίνετο για την πίστη του και την θεολογική του κατάρτιση. Όταν προέκυψαν ορισμένες διαφορές με την Δυτική Εκκλησία, οι Ανατολικοί έστειλαν τον Πλύκαρπο στην Ρώμη,όπου συζήτησε με τον Πάπα Ανίκητο τις διαφορές. Αυτές αφορούσαν δευτερεύοντα θέματα. Οπως η ημέρα εορτασμού του Πάσχα, οι ημέρες της νηστείας, τα άζυμα κ.λ.π. Δεν συμφώνησαν. Όμως αποφάσισαν ότι αυτά τα δευτερεύοντα ζητήματα δεν αφορούν την ουσία της πίστεως και επομένως η κάθε Εκκλησία μπορεί να κρατήσει τα δικά της ήθη. Έμεινε κλασική η ρήσις ” και η διαφορά της νηστείας την ομόνοιαν της πίστεως συνίστησι”!

Από αυτά βγαίνει ένα πρώτο συμπέρασμα – δίδαγμα : Οτι τα δευτερεύοντα ζητήματα δεν πρέπει να χωρίζουν τους πιστούς. Να μη είμαστε τυπολάτρες. Αλλά να αναζητάμε πάντα την ουσία. Γιατί πολλές φορές ο φανατισμός κάνει τους πιστούς να χωρίζονται και να δημιουργούν σχίσματα ( βλ. Παλαιό Ημερολόγιο ). Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε διαλλακτικοί στην ζωή μας. Πόσες φορές προκαλούνται συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων για εντελώς ασήμαντα θέματα !

Όταν ο Αγ. Πολύκαρπος γύρισε στην Σμύρνη συνελήφθη και μαρτύρησε για την πίστη του Χριστού, σε μεγάλη ηλικία. Και το δεύτερο,λοιπόν, δίδαγμα είναι να είμαστε ” εδραίοι και αμετακίνητοι ” στά πιστεύω μας. Μπορεί να μη έχουμε σήμερα διωγμούς. Έχουμε όμως ένα πνεύμα αδιαφορίας ή περφρονήσεως προς την Πίστη ή και αθεΐας,που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Σταθεροί στην πίςτη και συνεπείς στην ζωή μας.

Τέλος προ του ” δι’ ευχών ” ευχήθηκε σε όλους την προστασία και τις πρεσβείες του Αγ. Πολυκάρπου και ανακοίνωσε ότι την επομένην θα τελεσθεί η Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ