Ελλάδα

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Λύρειο ίδρυμα

Την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Λύρειου Ιδρύματος, επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ενώ αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ανθρώπων που χάθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο Μητροπολίτης Κηφισίας εξέφρασε για ακόμη μία φορά την θλίψη του και την οδύνη για την τραγωδία της πυρκαγιάς, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο του Λυρείου Ιδρύματος.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε συγκλονισμένος στα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου τονίζοντας πως «υποφέραμε κι εμείς με όλους αυτούς τους ανθρώπους και συνεχίζουμε να έχουμε την αγωνία. Χρειάζεται κόπος και πολύ εργασία για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι». Έκανε λόγο, επίσης, για μεγάλη οικολογική καταστροφή υπογραμμίζοντας πως φταίνε και οι απροσεξίες μας, οι εγωισμοί μας και οι απληστίες, γι’ αυτό και έχουμε καθήκον και υποχρέωση όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε αυτά που μπορούμε.

Εξέφρασε την λύπη του για τις καταστροφές στο μοναστήρι και στο ίδρυμα και επεσήμανε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εξελίξεις και να συνεργαστούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, ενώ αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου που θα ξεκουράζει τους ανθρώπους με διάφορες δραστηριότητες τονίζοντας, όμως, ότι απαιτείται ενότητα, σύμπραξη και αγώνας όλων μαζί.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος που έχουν καταστραφεί από την φονική πυρκαγιά και μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «Θεώρησα χρέος μου να βρεθώ στην ιστορική μονή, στην Θεία Λειτουργία, αλλά και στο μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα. Τα λάθη του παρελθόντος είναι ένας λόγος που πληρώνουμε αυτές τις καταστροφές. Ο Θεός όταν μας έβαλε σε αυτόν τον παραδεισένιο χώρο μας έδωσε την εντολή να τον φυλάμε και όταν τον καταστρέφουμε να τον ξαναφτιάχνουμε, αλλά ό,τι καινούργιο κάνουμε πρέπει να είναι βασισμένο στην αλήθεια και μακριά από τον καταστροφικό εγωισμό».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, επίσης, και στην κοινωνική προσφορά της μονής υπογραμμίζοντας πως «συνάντησα ανθρώπους που μεγάλωσαν εδώ στο Λύρειο και σήμερα έχουν κάνει οικογένειες και έχουν πετύχει επαγγελματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας επίλεκτες θέσεις. Σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε ένα συμπόσιο που θα συμμετέχουν όλοι. Και αυτό ας είναι η αφορμή να κάνουν κι άλλα ιδρύματα το ίδιο. Να δούμε πώς πορεύονται τα εκκλησιαστικά και πώς τα κρατικά. Να δούμε πώς ζουν οι γέροντες σε ένα εκκλησιαστικό γηροκομείο, πώς σε ένα ιδιωτικό που δε μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει, αλλά και πώς σε ένα κρατικό», ενώ ολοκλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας πως «η Εκκλησία προσφέρει τους χώρους, ώστε να γίνουν ωραία πάρκα, αλλά όχι με τα λάθη του παρελθόντος. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Άλλωστε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το βάθος της ψυχικής υγείας».

ΠΗΓΗ: ecclesia.gr κείμενο Μ. Αδαμόπουλος φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Εμμένει στην πρόταση του ο Αρχιεπίσκοπος και δηλώνει αισιόδοξος για υιοθέτηση της συμφωνίας από την ΙΣΙ

Ανδρέας Λουδάρος

ΔΙΣ: Προχωράει στην στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Γραφείο Ρεπορτάζ

Ιερώνυμος: «Τελευταία υπάρχει πολύ παραφιλολογία και συνομωσιολογία»

Αναδημοσίευση

Από την «ιστορική συμφωνία» στο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Ανδρέας Λουδάρος

Θεσπιών: «Ο άγιος Πορφύριος σας ακολουθεί και σας ευλογεί Μακαριώτατε»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Πεύκη