ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Οι Θεολόγοι της Κύπρου αντιδρούν στην κατάργηση θρησκευτικών αργιών στα σχολεία
Κύπρος

Οι Θεολόγοι της Κύπρου αντιδρούν στην κατάργηση θρησκευτικών αργιών στα σχολεία

Την έντονη αντίδραση των Θεολόγων της Κύπρου έχει προκαλέσει η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου προς τον Υπουργό Παιδείας της χώρας για κατάργηση τεσσάρων θρησκευτικών αργιών από το σχολικό πρόγραμμα.

Οι θεολόγοι της Κύπρου, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά και τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη πρόταση του Αρχιεπισκόπου και διερωτώνται αν η εισήγηση για την κατάργηση των συγκεκριμένων θρησκευτικών αργιών από το πρόγραμμα του σχολείου αποτελεί και επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου ή μόνο του Αρχιεπισκόπου.

Υποστηρίζουν ότι “το ευρύτερο θέμα των συγκεκριμένων θρησκευτικών εορτών ως σχολικών αργιών εμπεριέχει ένα βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο σε συνάρτηση με την παιδαγωγική, μορφωτική αξία και διάστασή τους” και θεωρούν ότι δεν μπορεί αυτό το βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο να ακυρώνεται “αβρόχοις ποσί”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, από την πλευρά του, προβάλλει ως επιχείρημα για την πρόταση κατάργησης των θρησκευτικών αργιών στα σχολεία ότι αυτές δεν αξιοποιούνται από τους καθηγητές για τον λόγο για τον οποίο έχουν θεσπισθεί και αντιμετωπίζονται ως απλές αργίες.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Θεολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 για να μελετήσει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά από τις εισηγήσεις που δημοσιοποιήθηκαν περί κατάργησης των θρησκευτικών αργιών (των Τριών Ιεραρχών, του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, της Δεσποτικής εορτής της Αναλήψεως, των ονομαστηρίων του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου) και του μαθήματος των Θρησκευτικών ή μετατροπής του σε μάθημα κοινωνιολογίας της θρησκείας.

Καταρχάς τίθεται το εξής καίριο ερώτημα: η εισήγηση για κατάργηση του συνόλου των θρησκευτικών αργιών αποτελεί και επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου; Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου διευκρινίζει χωρίς περιστροφές ότι ανώτατη αρχή της Εκκλησίας της Κύπρου είναι η Ιερά Σύνοδος, η μόνη αρμόδια να εκφράζει τη θέση της Εκκλησίας για την παρεχόμενη θρησκευτική και εθνική διδασκαλία και αγωγή στα σχολεία της Κύπρου. Ως εκ τούτου ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. για ακόμη μια φορά εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια είτε περιορισμού, είτε ανταλλαγής, είτε κατάργησης οποιασδήποτε από τις τέσσερις (4) νομοθετικά κατοχυρωμένες θρησκευτικές γιορτές ως σχολικές αργίες (ΚΔΠ 60 του 2017, Κανονισμός 8).

Νοουμένου ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποβλέπει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, του σεβασμού προς την ταυτότητά του, τη γλώσσα του και τις πολιτιστικές του αξίες, καθώς και του σεβασμού προς τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία διαβιεί (ΚΔΠ 60 του 2017, Κανονισμός 4, παράγραφος 6), το ευρύτερο θέμα των συγκεκριμένων θρησκευτικών εορτών ως σχολικών αργιών εμπεριέχει ένα βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο σε συνάρτηση με την παιδαγωγική, μορφωτική αξία και διάστασή τους. Δεν μπορεί «αβρόχοις ποσί» να ακυρώνεται αυτό το βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο.

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. κρίνει επίσης ότι η εισήγηση για κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών ή και μετατροπή του σε μάθημα Κοινωνιολογίας της θρησκείας είναι παντελώς άστοχη, άκαιρη και άκριτη. Η μορφωτική και παιδευτική αξία του μαθήματος είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι αποδεδειγμένο ότι το μάθημα αυτό καθεαυτό προάγει εκτός πολλών άλλων την κριτική σκέψη, αλλά και βασικές διαπολιτισμικές και κοινωνιολογικές αξίες. Προετοιμάζει τα παιδιά για μια υπεύθυνη ζωή σε μια ελεύθερη κοινωνία μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φυλών και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες… καθώς επίσης καλλιεργεί το σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον (ΚΔΠ 60 του 2017, Κανονισμός 4, παράγραφος 6). Για αυτούς τους λόγους το μάθημα σε διάφορες μορφές είναι ισχυρά κατοχυρωμένο στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Άλλωστε με το σκεπτικό της μετάλλαξης του μαθήματος σε Κοινωνιολογία της θρησκείας, κάποιος θα μπορούσε άνετα να προτείνει τη μετατροπή όλων των γνωστικών αντικειμένων σε μαθήματα Κοινωνιολογίας (π.χ. της Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Ψυχολογίας, Φυσικής Αγωγής, Τέχνης, Μουσικής κ.ά.).

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. κηδόμενος του κύρους και των αξιών της παιδείας του ημικατεχόμενου και πολύπαθου νησιού μας και παράλληλα αιρόμενος στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες που διανύουμε, καλεί όλους ανεξαιρέτως όπως αντιμετωπίσουν σφαιρικά, με νηφαλιότητα, πνεύμα καταλλαγής και συναίνεσης, τη «ως μη ώφελε» αναστάτωση που προέκυψε και να αφήσουν επιτέλους τα σχολεία να λειτουργήσουν μέσα σε ήρεμο και γαλήνιο κλίμα.

Πηγή: city.sigmalive.com

Φωτογραφία: sigmalive.com

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Κύπρου Χρυσόστομος: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία”

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ένας ακόμα επαναπατρισμός θρησκευτικού θησαυρού στην Κύπρο

Επέστρεψε στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Μαρία Αχιλλεοπούλου

Κύπρου: “Εκείνο που ήθελα να προσφέρω στη Εκκλησία το πρόσφερα – και να φύγω θα είμαι ήσυχος»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Επιτυχής η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η μάχη που δίνω με τον καρκίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σπύρος Παπαγεωργίου