Ελλάδα

Μαρωνείας: «Μην φέρνετε άλλα διαζύγια στη μητρόπολη, πονάει η καρδιά μου»

Μπροστά σε χιλιάδες πιστούς, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, κατά την συνάντηση των Επιταφίων της Κομοτηνής την Μεγάλη Παρασκευή, απηύθυνε το μήνυμά του. «Μην φέρνετε άλλα διαζύγια στη μητρόπολη. Πονάει η καρδιά μου όταν βλέπω οικογένειες να διαλύονται», ήταν το κυριότερο μήνυμά του, ενώ ζήτησε ομόνοια, αγάπη και ταπεινότητα, και να κρατάμε δεμένες τις οικογένειές μας. Αρχικά, βέβαια, τόνισε πως «ο Χριστός μας άνοιξε το δρόμο και εμείς πορευόμαστε.

Όλοι εδώ, στο κέντρο της πόλης μας, με ένα στόμα και μια καρδιά, αναφερόμαστε σε Εκείνον», και για την ταφή του Χριστού εξήγησε πως ο «μάταια φυλούσαν τον τάφο. Γιατί, δεν είναι δυνατό Αυτός που έδωσε τη ζωή στον άνθρωπο, να παραμείνει μέσα στον τάφο. Απλώς το σώμα του ξενοδοχείται σε αυτόν, μέχρι να αναστηθεί».

Στη συνέχεια, απηύθυνε το μήνυμά τους προς τους παρευρισκομένους και, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Σας παρακαλώ, ως πατέρας και αδελφός σας, ως ο επίσκοπος αυτής της περιοχής την οποία με εμπιστεύτηκε η εκκλησία και η πρόνοια του Θεού, να σας πω κάποιες αλήθειες, γιατί από το στόμα μου μόνο αλήθειες θα ακούτε. Μην γινόμαστε Πιλάτοι μέσα στις οικογένειές μας. Κρατείστε ενωμένες τις οικογένειές σας, φτάνουν τα διαζύγια και οι χωρισμοί! Μια οικογένεια κρατιέται με αγάπη και ταπείνωση. Η οικογένειά σας είναι η κατ’ οίκον εκκλησία κι έχετε υποχρέωση να την κρατήσετε».

Στο τέλος, αναφέρθηκε και στους νέους, στην οικονομική κρίση και στην ανάγκη να παραμένουμε ενωμένοι κόντρα στις δυσκολίες και να μην μας διχάζουν τα πάντα.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ

Η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής μερίμνησε ώστε το «Χριστός Ανέστη» να ακουστεί σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού Ροδόπης. Έτσι, τελετές πραγματοποιήθηκαν, έστω και νωρίτερα ακόμη και στο πιο μακρινό χωριό. Τρεις ξεχωριστές τελετές πραγματοποιήθηκαν στις Δικαστικές Φυλακές, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής.

Άνθρωποι που στερούνται το ύψιστο αγαθό, αυτό της ελευθερίας, άνθρωποι άρρωστοι και συγγενείς τους, κι άνθρωποι που αναπαύονται και συγγενείς τους, άκουσαν το μήνυμα της Ανάστασης, ένα θετικό μήνυμα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Κορυφαία στιγμή για τη Ροδόπη, στις 24:00 του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα σε όλο το νομό. Στο μητροπολιτικό ναό η πιο λαμπρή τελετή, με την πιο ευρεία συμμετοχή.

Συνολικά, η εικόνα της Κομοτηνής και της Ροδόπης ήταν πως φέτος είδαμε περισσότερες …φωτεινές λαμπάδες. Φαίνεται πως, ενώ τα χρόνια της αφθονίας η θρησκεία δεν είχε τόσο σημαντικό ρόλο, πλέον ο κόσμος ψάχνει σε αυτή γαλήνη, μηνύματα και κουράγιο.

του Διονύση Βοργιά / xronos.gr

Related posts

Χειροτονία πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Μαρωνείας

Αναδημοσίευση

Από την Κρήτη στην Κομοτηνή έρχονται τρεις μητροπολίτες

Αναδημοσίευση

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας

Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής

Εντυπωσιακή συμμετοχή δρομέων στο «Μονοπάτι της Παναγίας»

Αναδημοσίευση

Αρχιερατικό συλλείτουργο για τον πολιούχο του Άργους

Βαγγέλης Μπουγιώτης

Η περίλαμπρη λιτανεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος

Βαγγέλης Μπουγιώτης