Ελλάδα

Κοινή συμμετοχή των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου σε Διακρατικό Πρόγραμμα

Πραγματοποιήθηκε στα μέσα της προηγουμένης εβδομάδας συνάντηση και συνεργασία των δύο Αδελφών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου, με θέμα την από κοινού συμμετοχή, για πρώτη φορά, σε Διακρατικό Πρόγραμμα με την επωνυμία INTERREG V-I «Ελλάδα-Κύπρος 2020 – Έργο “RE-CULT Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου”», ύψους Προϋπολογισμού 2.200.000€. Με το όλο εγχείρημα θα ασχοληθούν το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η συνάντηση συνεργασίας θεωρήθηκε απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν καλύτερη από κοινού προετοιμασία των στόχων προβολής, αναπτύξεως και ψηφιοποιήσεως, από της πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ι. Μονών, Ι. Προσκυνημάτων και Κειμηλίων των Ι. Μητροπόλεων της νησιωτικής περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου, που είναι επιλέξιμα στη πρώτη φάση του ως άνω διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος, και πραγματοποιήθηκε για να επεξεργαστεί την σύνταξη και υποβολή του τελικού Τεχνικού Δελτίου Δράσεων.

Από πλευράς των υπηρεσιών του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας, και τα Μέλη κ.κ. Γ. Κούρτης, Χ. Πετρέας, Β. Τζέρπος, Αθ. Ραφτόπουλος και Αγγ. Βαρελά, καθώς και τα Στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Δ. Τίκας, Π. Πόγκας και Ι. Ζιάκας. Από πλευράς της Εκκλησίας της Κύπρου παρέστη ο Δρ. Βασίλειος Δρακονάκης, Εκπρόσωπος και του Οργανισμού «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Η συνάντηση εργασίας άρχισε με το καλωσόρισμα εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος απηύθυνε στους συμμετέχοντες τις ευχές, ευλογίες και την ευαρέσκεια της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Προέδρου Αυτής, για τη για πρώτη φορά συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, καθώς και στις αρχές, στις αξίες και στις δράσεις που από κοινού πρέπει να τηρηθούν, ώστε η επιτυχία του INTERREG V-I «Ελλάδα-Κύπρος 2020» να μπορέσει να συνεχιστεί και με συμμετοχές σε επόμενα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Προγράμματα προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και των κατά τόπους Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Κύπρου. Τόνισε επίσης ότι η πρώτη αυτή συνέργεια των δύο Αδελφών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί ένα πρώτο καλό αποτέλεσμα του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των δύο Εκκλησιών», το οποίο έχουν συνυπογράψει στις αρχές του έτους 2015.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον κ. Δ. Τίκα, Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους αρχικά για την παρουσία και συμμετοχή τους στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον υπεύθυνο της Διαχειριστικής Αρχής Ευρωπαϊκών Διακρατικών Προγραμμάτων στην Θεσσαλονίκη στις 13 Οκτωβρίου τρ. έτους και στην εν συνεχεία ενημερωτική Ημερίδα συμμετοχής σε Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που έλαβε χώρο την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μετά το τέλος της εκτενούς ενημερώσεως ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της ενάρξεως συμμετοχής στο Διακρατικό Πρόγραμμα και ορίστηκε η Ομάδα Εργασίας, ο Συντονιστής του έργου εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Υπεύθυνος Έργου.

Εκ του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Δωδώνης: «Δεν ήταν υποχρεωμένος ο Αρχιεπίσκοπος να ενημέρωσει εκ των προτέρων την Ιεραρχία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Το μεγάλο «όπλο» στα χέρια των Χριστιανών είναι η προσευχή του ενός για τον άλλον»

Εκκλησία της Ελλάδος

Συνέδριο «Διαθρησκειακή συνεργασία σε επιλεγμένες χώρες της Αφρικής και στην Πολωνία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού: «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία».

Μπόλαρης: «Εξαιρετικά σημαντική η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αύξηση Τουρισμού»

O Ηγούμενος της Μονής Σταυρονικήτα στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

Αναδημοσίευση