Ενοριακά

Κηφισίας Κύριλλος: «Όχι μακριά από την Εκκλησία» (VIDEO)

Να μην μένουν μακριά από την Εκκλησία και τα Μυστήριά της, προέτρεψε τους πιστούς ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, από τον πανηυρίζοντα ναό του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου.

Ο κ. Κύριλλος που προεξήρχε σήμερα της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στην δυσπιστία του Αποστόλου Θωμά, που όπως είπε οφείλεται στην απομάκρυνσή του από την κοινότητα των Αποστόλων και πληροφορήθηκε για την Ανάσταση του Κυρίου, 10 ημέρες μετά.

Τόνισε πως «Πολλές φορές στη ζωή μας όλοι οι άνθρωποι, έχουμε κάμψεις και πτώσεις. Ανάλογες πτώσεις είχαν και οι μαθητές του Χριστού, που ήταν άνθρωποι. Τέτοια παραδείγματα Αγίων Αποστόλων που κατέρρευσαν ήταν ο Πέτρος που τον αρνήθηκε, ο Ιούδας που τον πρόδωσε και ο Θωμάς που ήταν δύσπιστος. Δεν είναι όμως κακό η δυσπιστία, αλλά να μην φτάνουμε στην απογοήτευση και στο τέλος του Ιούδα, που μετανόησε αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη».

Το βασικό συμπέρασμα είναι «Όχι μακριά από την Εκκλησία. Όχι μακριά από την εκκλησιαστική κοινότητα και τα Μυστήρια της Εκκλησίας, που μας περισώζουν».

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Νικάνωρ Καραγιάννης που αναφέρθηκε στη δυσπιστία του Θωμά προς το Χριστό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η στάση του αντανακλά τη συμπεριφορά κάθε ανθρώπου μπροστά σε κάτι καινούριο και ανήκουστο. Η έκπληξη και ο θαυμασμός, δίνουν τη θέση τους στη δυσπιστία».

Τόνισε πως «Όπως ο σημερινός άνθρωπος έτσι και ο απόστολος Θωμάς στέκει αποκομμένος από τους συνανθρώπους του, βυθισμένος στα προβλήματά του, έχοντας όμως μία καλή δυσπιστία.

Ήθελε να πιστέψει αλλά δε μπορούσε, αντίθετα με τον σημερινό άνθρωπο που ενώ μπορεί να πιστέψει, δε θέλει. Αρνείται με πείσμα την επέμβαση του Θεού, προσπαθώντας να επινοήσει οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, περί σύμπτωσης, τυχαίας συγκυρίας, ψευδαίσθησης.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ανικανότητα του ορθολογιστή ανθρώπου να αποδεχθεί την παρουσία και την επέμβαση του αληθινού Θεού. Είναι εγκλωβισμένος μέσα στη λογική του, την οποία θεοποίησε. Η απιστία του γίνεται μία φυλακή, αποτρέποντάς τον να δει οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτόν.

Ο Θεός δεν είναι μια υπόθεση του μυαλού, αλλά μια υπόθεση της καρδιάς που θα πρέπει να ανοίξουμε για να τον εμπιστευτούμε».

Τέλος ο Μητροπολίτης Κηφισίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Παύλο, για την άδεια να εξέλθει για πρώτη φορά η θαυματουργός εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνος, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, όπου και φυλάσσεται.

Η εικόνα θα παραμείνει στο ναό του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου, μέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου.

Η σημερινή Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανή σύνδεση από την Εκκλησιαστική Τηλεόραση και το ECTV.

 

ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ... ΜΥΣΤΙΚΟ

Η επιλογή της άσκησης ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοσιογραφίας, δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Για εμάς στο www.orthodoxia.info όμως, είναι η επιλογή μας. Αντιμετωπίζουμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και πορευόμαστε με αυτήν την Αρχή. Τα διαδικτυακά Μέσα, παρά το γεγονός πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα βαριά τυπογραφικά έξοδα, έχουν άλλες ανάγκες, εξίσου απαιτητικές και κοστοβόρες αρκετές φορές. Η συντήρηση μιας ιστοσελίδας όπως το www.orthodoxia.info δεν είναι φθηνή υπόθεση. Όπως και η διατήρηση της ανεξαρτησίας του η οποία για εμάς είναι ανεκτίμητη.

Ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να στηρίξει την λειτουργία του ειδησεογραφικού αυτού κόμβου δεν είναι άλλος παρά όλοι εκείνοι που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους. Εσείς... οι αναγνώστες μας!

Αν λοιπόν κάθε μια και κάθε ένας από εμάς που μας διαβάζετε μας στηρίξετε ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, τότε κι εμείς θα μπορέσουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ (PAYPAL)

ή μέσω Τραπέζης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | GR5501101570000015700389115 Δικαιούχος : ΑΕΝΑΟΣ Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού

*Το www.orthodoxia.info είναι μια δράση του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» ο οποίος είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Related posts

Η Παναγία Σουμελά στον Βόλο – Αιχμές από Μητροπολίτη Ιγνάτιο

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η Κηφισιά εόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο πανηγυρικός εσπερινός στον Άγιο Δημήτριο πολιούχο Κηφισιάς

Σπύρος Παπαγεωργίου

Υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Δαμάστας στον Άγιο Δημήτριο Όπλων

Σπύρος Παπαγεωργίου

Η Παναγία της Δαμάστας στον Άγιο Δημήτριο Όπλων

Σπύρος Παπαγεωργίου

Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Αγία Ματρώνα Νέας Ερυθραίας

Σπύρος Παπαγεωργίου