Κηφισίας: «Κάποιες φορές γινόμαστε χριστιανοί του συστήματος»

«Η πίστη μας όσο και αν διώκεται, δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστεί. Ο Χριστός δεν πολεμιέται. Ο Θεός τα επιτρέπει όλα, γιατί η Εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί. Χρειάζεται να περνάμε και από τέτοιες καταστάσεις, καμιά φορά, γιατί γινόμαστε χριστιανοί του συστήματος και η πίστη και η Εκκλησία δεν είναι σύστημα. Είναι θεσμός ζωντανός και θεοϊδρυτος».

Με τα λόγια αυτά ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, θέλησε να περάσει το μήνυμα πως, ανέκαθεν υπήρχαν αντίθετες απόψεις προς τη χριστιανική πίστη, ουδέποτε όμως κάποια εξ’αυτών έκαμψε τη δύναμη αυτής. Αυτά έγιναν στο πλάισιο της εορτής του Αγίου Φανουρίου, παρεκκλήσιο του οποίου στεγάζεται στον Ι.Ν. Ευαγελισμόυ της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία.

Μέσα σε πραγματική κοσμοσυρροή τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του κ. Κυρίλλου, ενώ παράλληλα στον προαύλιο χωρο, κατά εκατοντάδες οι πιστοί συνέρρεαν με φανουρόπιτες, για το καθιερωμένο διάβασμα.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου στους γύρω δρόμους με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ενώ εψάλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μικρασιατών.

«Ο Θεός δίνει σημεία μέσα στους αιώνες, για να τον βλέπουν οι άνθρωποι. Τον βλέπουν όμως και τον αισθάνονται όσοι έχουν καλή πρόθεση και καλά αισθητήρια. Φανερώνεται μέσα από πρόσωπα, καταστάσεις, με ευρέσεις εικόνων και λειψάνων και με παρουσία μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Μία από αυτές είναι και η φανέρωση του Αγίου Φανουρίου». Ακολούθως έκανε μία σύντομη αναφορά στο βίο του Αγίου Φανουρίου, λέγοντας ότι «η αγιότητα είναι για κάθε άνθρωπο που έχει πίστη στο Θεό και όχι κατι μακρινό ή μουσειακό».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Στρουμπάκης, απηύθυνε ευχαριστίες προς τον κ. Κύριλλο για την παρουσία του. Επίσης ευχαρίστησε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο για την αποστολή του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, τον δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο, τη φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου, τον αντιδήμαρχο κ. Μιχαήλ Καυγαλάκη, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος γγια την αποστολή της φιλαρμονικής ορχήστρας, την ελληνική αστυνομία, τους ιερείς της Μητροπόλεως που προσήλθαν και όλους τους ευσεβείς πιστούς.

Tagged: