Ελλάδα

Ιερώνυμος: Τα βιβλία θρησκευτικών να φέρουν τη σφραγίδα της Εκκλησίας

Ανοίγει ξανά το θέμα των θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ανέφερε πως τα βιβλία του εν λόγω μαθήματος πρέπει να δημιουργούνται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας.

Πιο αναλυτικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε πως, βάσει του Συντάγματος, καλώς ή κακώς, η Εκκλησία έχει αρμοδιότητα να πει τη γνώμη της για τα βιβλία των Θρησκευτικών και μίλησε για τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτές, το κείμενο που θα διδαχθεί πρέπει να φέρει τη σφραγίδα της Εκκλησίας, ότι δεν είναι αντιορθόδοξο και αντιχριστιανικό. Αυτό είναι βασικό πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Παράλληλα ανέφερε ότι «Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι μας παραβλέπει η πλευρά της Πολιτείας. Τα συζητάμε όμως αυτά και πρέπει να πω ότι υπάρχει προαίρεσις».

Ενώ άφησε αιχμές για την κυβέρνηση, αναφέροντας πως «Μας παραβλέπει και βιάζεται, καθώς ήδη κυκλοφορούν τα νέα βιβλία» και μίλησε για κάποιους που επιτίθενται και πληγώνουν την Εκκλησία, που της καταλογίζουν αδιαφορία.

Στη συνέχεια είπε χαρακτηριστικά ότι «Εμείς ως Εκκλησία, ως Ιερά Σύνοδος μολονότι μας επιτίθενται, μας πληγώνουν, μας καταλογίζουν ότι είμαστε αδιάφοροι κλπ, έχουμε υπομονή. Και περιμένουμε. Και θα περιμένουμε να δούμε αυτά τα τετράδια (βιβλία Θρησκευτικών). Και θα συμβουλευτούμε τους καθηγητές πανεπιστημίου, τους θεολόγους ώστε η κρίσις μας να είναι αυτή που πρέπει να είναι. Και εκεί θα δούμε αν συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε για τα περαιτέρω. Όμως ενώ εμείς έχουμε υπομονή σαν Σύνοδος, βλέπουμε από πλευράς πολιτείας βιασύνη. Γιατί ήδη κυκλοφορούν τα νέα τετράδια (βιβλία Θρησκευτικών) και γίνεται το μάθημα στα σχολεία. Αυτό πρέπει να πούμε ότι μας ανησυχεί λίγο».

Κλείνοντας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ότι «Πρώτον, ο Καταστατικός μας Χάρτης που βασίζεται στο Σύνταγμα λέει ότι έχουμε αρμοδιότητα εμείς, καλώς ή κακώς, το έχουμε, να πούμε τη γνώμη μας αν τα βιβλία των Θρησκευτικών είναι σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, όχι με τη δική μας γνώμη. Και το δεύτερο, αφού τέθηκε για κάποιο χρόνο σε δοκιμασία το νέο αυτό υλικό, να έχουμε υπομονή από όλες τις πλευρές ώστε να τα δούμε με ηρεμία και να αποφασίσουμε. Και η Σύνοδος αυτό κάνει. Και τελικά τότε θα φανεί ξάστερα τι επιδιώκουμε εμείς και τι επιδιώκει κάποιος άλλος χώρος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι ένας αγώνας που πρέπει με τιμιότητα και συνέπεια να τον συνεχίσουμε».

Πηγή: SofokleousIn.GR

Related posts

Τον μητροπολίτη Λήμνου επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Γραφείο Ρεπορτάζ

Στη Λήμνο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Παράκληση στο σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος

Γιώργος Δ. Φερδής

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αγία Παρασκευή Νέας Ιωνίας

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Κόρινθος: Μέγας Συνοδικός Εσπερινός για τον Απόστολο Παύλο

Ι.Μ. Κορίνθου