Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:54

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Δεν θα πάω στην Ιορδανία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO/ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Την άρνηση του να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για σύναξη προκαθημένων στην Ιορδανία εξέφρασε δημόσια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σε ερώτηση του orthodoxia.info, για την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου να προτείνει τη σύγκληση συνόδου των ορθόδοξων προκαθημένων στο Αμάν της Ιορδανίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε: «δεν μπορώ να απαντήσω σαφώς διότι δεν ξέρω τα κριτήρια και από προέρχονται. Αυτή η τοποθέτηση του Πατριάρχου (σ.σ. Ιεροσολύμων) δεν ξέρουμε αν είναι εν γνώσει του Οικουμενικού Πατριάρχου. Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας καλέσει δεν θα πούμε όχι, αν οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος κάποιας Εκκλησίας μας καλέσει εγώ θα πω όχι».

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ο Αρχιεπίσκοπος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής συζήτησαν για μια ώρα όλες τις τρέχουσε εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και στο ουκρανικό ζήτημα.

Ο Τζέφρι Πάιατ παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο γράμμα από τον Πρέσβη Σαμ Μπράουνσμπακ, που είναι υπεύθυνος για τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο οποίο ο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος εκφάζει τον σεβασμό του για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Οπως είπε ο κ. Πάιατ, αυτή ήταν μια ιστορική απόφαση, δηλαδή να αναγνωριστεί η κυριαρχία του ουκρανικού λαού και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σοφία με την οποία κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος, μετά την συνάντηση με τον Τζ.Πάιατ, αναφέρθηκε στο ουκρανικό και είπε πως την Εκκλησία την απασχολούν τα κοσμικά θέματα, οι πολεμικές συρράξεις και οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά για την Εκκλησία τα κριτήρια είναι εκκλησιαστικά.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ