Ενοριακά

Η μνήμη του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου εορτάστηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, λειτούργησε και ομίλησε επί τη ιερά μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Αρσενίου του Καππαδόκου στο ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Στην ομιλία του ανεφέρθη στη βιωτή του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Αρσενίου.

Να αναφερθεί ότι ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης βρισκόταν στην δευτέρα ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου στην Κέρκυρα το 1995.

Η Α΄ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ (1958)

Τον Οκτώβριο του 1958 ο π. Παΐσιος (νυν Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης) έκανε την α΄ ανακομιδή. Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν από τον π. Παΐσιο στην Κόνιτσα και το 1970 από τον ίδιο στο γυναικείο Μοναστήρι – Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου ο Άγιος μετά τον θάνατό του έκανε πολλά θαύματα.

Η Β’ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ (1995)

Στις 8 Αύγουστου του 1995 πραγματοποιήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κυρό Τιμόθεο η β΄ ανακομιδή. Προηγήθηκε τριετής διεξοδική έρευνα γιατί τα ίχνη του τάφου είχαν χαθεί. Ο π. Παΐσιος εκτός των ιερών λειψάνων είχε πάρει και την ταφόπλακα και υπήρχε ο τάφος χωρίς σήμανση. Έτσι, μετά από συζήτηση που είχαμε το 1992 με τον Μητροπολίτη Τιμόθεο μου ανέθεσε τον συντονισμό της έρευνας και της εξακρίβωσης του τάφου, σε συνεννόηση με τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Άνθη, Ιεροκήρυκα τότε της Ι.Μ. Κερκύρας (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων).

Κατά την έρευνα κινηθήκαμε προς δύο κατευθύνσεις. Τρία πρόσωπα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές επισκέφθηκαν τον π. Παΐσιο στο Άγιον Όρος και στη Σουρωτή, προκειμένου να πάρουν τη γνώμη του και να τους δοθούν κάποια περεταίρω στοιχεία. Τα πρόσωπα αυτά ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευθύμιος Δούης, τότε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης και ο κ. Φίλιππος Τζέκος, τότε φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π. Θεσσαλονίκης.

Οι ανωτέρω συνάντησαν τον π. Παΐσιο, ο οποίος χάρηκε για την πρωτοβουλία, έδωσε την ευχή και την ευλογία του και τους είπε ότι ο τάφος του Αγίου Αρσενίου ήταν δίπλα και στην ίδια σειρά με τον τάφο του έτερου Καππαδόκου π. Γερμανού Κυριακίδη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έρευνα στο βιβλίο ταφών (ταφολόγιο) στο αρχείο του Δήμου Κερκυραίων. Εκεί, μας βοήθησε ουσιαστικά ένας πρώην υπάλληλος του Δήμου, που γνώριζε πολύ καλά τα θέματα του Κοιμητηρίου, ο αείμνηστος Αυγουστίνος Κογιεβίνας. Βρήκαμε την καταγραφή της ταφής του 1924 καθώς και της ανακομιδής του 1958.

Ο Αυγ. Κογιεβίνας, άριστος γνώστης της δομής και της αρίθμησης των τάφων -με βάσει τα στοιχεία που είχαμε από το αρχείο του Δήμου- επισκεφθήκαμε το Κοιμητήριο και μας υπέδειξε τον τάφο. Πράγματι ήταν στην ίδια σειρά και δίπλα από τον τάφο του π. Γερμανού. Μετά την συλλογή όλων των ανωτέρω έγινε η β’ ανακομιδή στις 8 Αυγούστου 1995. Παρών ήταν και ο Παντελής Τζέκος, ο μετέπειτα μοναχός Αρσένιος, ο οποίος κατά τις μαρτυρίες του παραβρέθηκε και στην πρώτη ανακομιδή με τον π. Παΐσιο.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Τιμόθεος ήθελε να είναι απόλυτα σίγουρος για την ενέργεια αυτή, την οποία και πραγματοποίησε αφού πιστοποιήθηκε με τα παραπάνω στοιχεία η ταυτότητα του τάφου. Στη συνέχεια ανακαινίστηκε το μνήμα και φιλοτεχνήθηκε η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου που βρίσκεται εντοιχισμένη στο προσκυνητάρι. Έκτοτε στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Κέρκυρας εορτάζεται κατ’ έτος πανηγυρικά η μνήμη του όπου τελείται μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας μικρά λιτανεία και επί του τάφου η αρτοκλασία.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Τιμοθέου

Αναστάσιος Βόπης

Η λαμπρή πανήγυρις της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο

Ένας ακόμη κληρικός στο γεώργιο της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος

Η μετακομιδή λειψάνου του αγίου Αρσενίου, στη μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

Υποδοχή λειψάνου του αγίου Νικολάου του Νέου στα Βούναινα

Η εορτή του Αγίου Λουκά του ιατρού στη Συμφερούπολη

Αναδημοσίευση