Ελλάδα

Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων στις Σπέτσες

Τα Άγια Θεοφάνεια εορτάστηκαν στο μικρό αλλά κατάφορτο από ηρωικές δάφνες νησί των Ναυμάχων, τις Σπέτσες, με την δέουσα λαμπρότητα που αρμόζει στην σημερινή εορτή. Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, προς τούτο προσκληθείς υπό του οικείου ποιμενάρχου Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος την ίδια ημέρα βρισκόταν στην γειτονική Ερμιονίδα.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων και ακολούθως η λιτανευτική πομπή, αφού διήλθε τα γραφικά δρομάκια του νησιού κατέληξε στον κεντρικό λιμένα της Ντάπιας όπου ο Σεβασμιώτατος Ιλίου και το ιερατείο της νήσου κατέδυσαν τον Τίμιο Σταυρό στα θαλάσσια ύδατα και τον ανέσυρε ο νεαρός Νικόλαος Βελιώτης.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης και οι ιερείς παραβρέθηκαν στην κοπή της αγιοβασιλόπιτας του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών όπου έγιναν θερμά δεκτοί από τον Δήμαρχο κο Λυράκη, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΝΟΣ και τους παρευρισκόμενους.

Την επόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Ύδρας θα ευλογήσει την επίσημη αγιοβασιλόπιτα στον Ιερό Ναό Νεομαρτύρων και θα εκφωνήσει επίκαιρη ομιλία. Με την εκδήλωση αυτή ξεκινούν οι εκδηλώσεις «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΙΚΑ Β'» προς τιμήν των Αγίων Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, οι οποίες θα κορυφωθούν με την ιερά πανήγυρη τον προσεχή Φεβρουάριο όπου προσκεκλημένοι είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου και Ρεθύμνης.

 

Related posts

Ταφικό έθιμο στο Κοιμητήριο Αχαρνών

H πανήγυρις της Ζωοδόχου Πηγής στο Ίλιον

«Αναστάσεως ημέρα» στην Μητρόπολη Ιλίου

«Ότε εκ του ξύλου σε νεκρόν…»

Η ακολουθία του Νιπτήρος στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Άνω Λιοσίων

Ο Νυμφίος και το Ποίημα της Κασσιανής στην Κοίμηση Θεοτόκου Αφιδνών