Ελλάδα

Εξώδικο στην… καμπάνα του Αγίου Φανουρίου

Δεν πίστευε στα μάτια του ο ιερέας του Αγίου Φανουρίου όταν το κατώφλι της εκκλησιάς δρασκέλισε δικαστικός κλητήρας με εξώδικο στα χέρια, που ούτε λίγο, ούτε πολύ του ζητούσε να σταματήσει να χτυπά την καμπάνα.

Μπορεί να ακούγεται παράλογο, ωστόσο το εξώδικο είναι πέρα για πέρα αληθινό και εστάλη από ιδιοκτήτη καταλυμάτων που γειτνιάζουν στην ιστορική εκκλησία της Μεσαιωνικής Πόλης. Με το νομικό έγγραφο καλείται η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, αλλά και ο Ιερέας του Αγίου Φανουρίου να θέσουν τέρμα στο κυριακάτικο χτύπημα της καμπάνας, διότι, όπως περιγράφεται, «ενοχλούνται οι τουρίστες».

Στο εξώδικο του συγκεκριμένα αναφέρει εισαγωγικά τα εξής:

«Η λατρευτική αποστολή της καμπάνας είναι να καλεί τους πιστούς στη θεία λειτουργία, πράγμα το οποίο δεν αμφισβητώ. Εξάλλου, ο ήχος της καμπάνας θα πρέπει να αποτελεί ειρηνικό και γλυκό μήνυμα αγάπης, στα πλαίσια της λατρευτικής αποστολής, και να μην προκαλεί αγανάκτηση (βλ. ιδίως το υπ` αριθ. πρωτ. 2266/4.5.2003 έγγραφο του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευαγ. Κρουσταλάκη, προς το Μητροπολίτη Δημητριάδος, για συνετή χρήση της καμπάνας)».

Επισημαίνει παραπέρα ότι οι πελάτες του καταλύματος του επιθυμούν να ηρεμούν και να γαληνεύουν και ότι «πολλοί ένοικοι, διαμαρτύρονται έντονα για την ενοχλητική ηχορύπανση που προκαλείται από την συνεχή άσκοπη κρούση της καμπάνας και τη μεγαφωνική εγκατάσταση του Ναού, σε βάρος της γαλήνης, της ψυχικής τους ηρεμίας και του νευρικού των συστήματος».

Ξεκαθάρισε συγκεκριμένα ότι γίνεται άσκοπη χρήση της καμπάνας του Ιερού Ναού που χτυπά ώρες ακατάσχετες καθώς και από τη μεγαφωνική εγκατάσταση και η ηχορύπανση που προκαλείται είναι ασυνήθης για την περιοχή.

Ο νομικός συμπαραστάτης του επιχειρηματία, ξεκαθάρισε ακόμη ότι με την εξώδικο του εντολέως του ζήτησε από τον ιερέα να παύσει να κρούει την καμπάνα σε ώρες ασυνήθιστες, ασκόπως και απεριόριστα καθώς και τη μεγαφωνική μετάδοση της λειτουργίας και των μυστηρίων με επίπτωση στην ψυχική γαλήνη και ηρεμία των ενοίκων του.

Η όλη ενέργεια καθίσταται ακόμα πιο γελοία από την απαίτηση που προέβαλε ο μικροξενοδόχος προς τον ιερέα ώστε να τελεί τη λειτουργία χαμηλόφωνα!! Μάλιστα, οι ίδιοι οι πιστοί του Ιερού Ναού κάνουν λόγο για εισβολές του «διαμαρτυρόμενου» μέσα στο εκκλησίασμα και εξακοντίζοντας ύβρεις χυδαίες, να ζητά από τον ιερέα να σταματήσει το κήρυγμα!

Από τη δική του πλευρά ο ιερέας Μιχαήλ, μιλώντας προς τη «δημοκρατική» εξήγησε ότι «θα μπορούσα να δικαιολογήσω τη διαμαρτυρία του ανθρώπου αυτού αν η λειτουργία ακουγόταν με μεγάλη ένταση από τα μεγάφωνα του ναού μας. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η ένταση της μικροφωνικής βρίσκεται μονίμως σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ώστε οι πιστοί που κάθονται στην αυλή να διαμαρτύρονται ότι δεν ακούν τη λειτουργία».

Η ένταση της μικροφωνικής είναι χαμηλωμένη, εξαιτίας του «γείτονα» και των διαρκών ζητημάτων που δημιουργεί.
Οσο για την καμπάνα, αυτή δεν θα σταματήσει να χτυπά κάθε πρωί της Κυριακής, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι αυτός ο τόπος σέβεται την πίστη, την παράδοση, τα έθιμα και τα ιδανικά της Χριστιανοσύνης.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Related posts

Υποδείξεις «αγάπης» από την M. Γιαννακάκη: «Ρόλος της Εκκλησίας είναι να μοιράζει αγάπη, όχι εξώδικα και τελεσίγραφα»

Αναδημοσίευση

Αμετακίνητος ο Ραγκούσης: «Δεν ζητώ συγγνώμη, ας με πάει στο δικαστήριο» – Κατηγορεί την Εκκλησία για στρουθοκαμηλισμό

Αναδημοσίευση

Το εξώδικο της Ιεραρχίας προς τον Γιάννη Ραγκούση 

Ανδρέας Λουδάρος

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οταν ο Σώρρας συναντούσε τον Αρχιεπίσκοπο για να του δωσει 700δις της «Τράπεζας της Ανατολής» – Ολη η αλληλογραφία

Ανδρέας Λουδάρος

Αχαΐα: Έκλεψαν καμπάνα εκατό κιλών από ιδιόκτητο ναό

Αναδημοσίευση