Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 12:11

Δεν λιτανεύτηκε ο Άγιος Διονύσιος στη Ζάκυνθο – “Κανονιές” από Δωδώνης Χρυσόστομο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Χωρίς την καθιερωμένη λιτάνευση του σεπτού λειψάνου του προστάτη και πολιούχου της Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, μετά από πολλά χρόνια, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, κορυφώθηκαν με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 299 χρόνων από την επάνοδό του από τα Στροφάδια στη νήσο της Ζακύνθου.

Η ασθενής βροχόπτωση που εκδηλώθηκε το απόγευμα ματαίωσε την περιφορά του σκηνώματος του αγίου στην πόλη της Ζακύνθου, κάτι που κατά παράδοση γίνεται τον Αύγουστο, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών τον Δεκέμβριο, ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου.

Παρ’ όλα αυτά, το ιερό σκήνωμα έφτασε μέχρι τα προπύλαια του ναού, υπό τους ήχους των κανονιοβολισμών, το σφύριγμα των πλοίων και το μελωδικό χτύπημα των καμπανών. Εκεί τελέστηκε η δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, που αναπλήρωσε τον ασθενούντα εν Αθήναις οικείο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο. Πλαισιώθηκε από τους Μητροπολίτες Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.

Στις εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Ρόδη Κράτσα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πολιτευτές και οι τοπικές Στρατιωτικές Αρχές και χιλιάδες πιστοί.

Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Τιμές απέδωσαν οι Φιλαρμονικές του Μεσολογγίου και των Δημοτικών Ενοτήτων Ζακυνθίων και Αλυκών.

Κατά την ομιλία του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος τόνισε πως άλλη μια φορά δεν κατέστη δυνατό να λιτανευθεί ο Άγιος τον μήνα Αύγουστο, ενώ εξήρε την παρουσία χιλιάδων πιστών που πλημμύρισαν τον χώρο έξω από τον ναό “σα να περίμεναν ότι ο Άγιος δεν θα περνούσε να τους ευλογήσει από κοντά. Ας είναι όμως. Ο Άγιος στέλνει την ευλογία του από εδώ σε όλο το νησί και σε όλη την Ελλάδα, που αυτή την περίοδο την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη”.

Ο κ. Χρυσόστομος, μετά την απόλυση και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, κάλεσε τους παρευρισκόμενους πολιτικούς αρχηγούς να δουν το πλήθος. Όπως είπε “ελάτε να δείτε τον λαό, είναι ο λαός της Εκκλησίας και προέρχεται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Όποιος τολμήσει και τα βάλει με την Εκκλησία, θα έχει να κάνει με αυτό τον λαό”.

Φωτογραφίες: Ημέρα Ζακύνθου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ