Ρωσία

Βολοκολάμσκ: «Να μη γίνονται δεκτά αιτήματα αυτοκεφαλίας από σχισματικούς και Κράτος»

Την υποστήριξή της στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας ενώ επεσήμανε την αντικανονικότητα των προσπαθειών να δοθεί το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Όπως τονίζουν τα μέλη της Συνόδου «αυτό το ζήτημα βρίσκεται εκτός του πεδίου της κανονικής Εκκλησίας: το αίτημα για την αυτοκεφαλία έγινε από τις πολιτικές αρχές της Ουκρανίας και την στήριξη σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το εκκλησιαστικό αυτό καθεστώς που δημιούργησε η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν αναγνωρίζεται από καμία Εκκλησία παγκοσμίως», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, μετά από συνάντηση της Συνόδου στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονούφριου, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνάντηση, δεν έθεσε το θέμα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, είπε.

Τέλος υπογράμμισε πως «Δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις βάσει πρωτοβουλιών που προέρχονται από μη αναγνωρισμένες πλευρές, καθώς και από πολιτικές αρχές των οποίων η παρέμβαση στις υποθέσεις της Εκκλησίας είναι απαράδεκτη. Η παραχώρηση αυτοκεφάλου σε μια αποκομμένη εκκλησία, χωρίς τη βούληση της κανονικής Εκκλησίας στην οποία ανήκει, είναι μια οικουμενική νόμιμη ανοησία «, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ανέφερε.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Συνάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Βολοκολάμσκ: «Σκάνδαλο για την Ορθοδοξία η Ενωτική Σύνοδος και η εκλογή Επιφανίου»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Βολοκολάμσκ: Αυτό που θέλει να δημιουργήσει η Κωνσταντινούπολη στην Ουκρανία είναι μια «ημι-αυτοκέφαλη» Εκκλησία

Σπύρος Παπαγεωργίου

Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο στο μικροσκόπιο

Σοφία Καρεκλά

Συλλείτουργο Πατριάρχη Αντιοχείας με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Σπύρος Παπαγεωργίου

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι σχισματικός»

Σπύρος Παπαγεωργίου