Ελλάδα Πανορθόδοξη

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟ: Δεν διεκδικω τις Νέες Χωρες

Δεν είναι στις προθέσεις μου να διεκδικήσω τώρα ή στο μέλλον την επιστροφή των Νέων Χωρών στην άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτή τη δήλωση έκανε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Αυτή τη στιγμή οι Προκαθήμενοι και οι ιεράρχες που τους συνοδεύουν συζητούν το κείμενο για το «Αυτόνομο» στην Εκκλησία, για το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος κατέθεσε ήδη την τροπολογία της.

Αμέσως μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο πως επειδή το θέμα των Νέων Χωρών έχει σταθεί αφορμή για να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις από ανθρώπους που θέλουν διαταραγμένες τις σχέσεις Αθηνών- Φαναρίου, το Πατριαρχείο ξεκαθαρίζει οτι οι μητροπόλεις του ανήκουν όπως είναι γνωστό αλλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση τώρα η στο μέλλον να αλλάξει το καθεστώς τους.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως Κρήτη και Δωδεκάνησα που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «δε είναι λιγότερο Ελλάδα».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

VIDEO: Αθήνα και Φανάρι συμπλέουν σε Σύνταγμα και Μισθοδοσία

Γιώργος Δ. Φερδής

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αλλάζει… ξανά ιδιοκτήτη ο ναός του Προμπονά – Επιστρέφει στην Αρχιεπισκοπή

Σε τροχιά διαλόγου Εκκλησία – Κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ανδρέας Λουδάρος

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο Κ. Γαβρόγλου για τη συνάντηση Βαρθολομαίου – Τσίπρα

Το Φανάρι στέλνει αντιπροσωπεία σε Ιερώνυμο – Τσίπρα – Γιατί παρακάμπτει τον Γαβρόγλου

Ανδρέας Λουδάρος