Ελλάδα Πανορθόδοξη

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟ: Δεν διεκδικω τις Νέες Χωρες

Δεν είναι στις προθέσεις μου να διεκδικήσω τώρα ή στο μέλλον την επιστροφή των Νέων Χωρών στην άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτή τη δήλωση έκανε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Αυτή τη στιγμή οι Προκαθήμενοι και οι ιεράρχες που τους συνοδεύουν συζητούν το κείμενο για το «Αυτόνομο» στην Εκκλησία, για το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος κατέθεσε ήδη την τροπολογία της.

Αμέσως μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο πως επειδή το θέμα των Νέων Χωρών έχει σταθεί αφορμή για να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις από ανθρώπους που θέλουν διαταραγμένες τις σχέσεις Αθηνών- Φαναρίου, το Πατριαρχείο ξεκαθαρίζει οτι οι μητροπόλεις του ανήκουν όπως είναι γνωστό αλλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση τώρα η στο μέλλον να αλλάξει το καθεστώς τους.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως Κρήτη και Δωδεκάνησα που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «δε είναι λιγότερο Ελλάδα».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Η ενόχληση του Πατριάρχη και η συζήτηση με τον Κ. Γαβρόγλου στο Φανάρι

Ανδρέας Λουδάρος

Δυσφορία στο Φανάρι για την καθυστέρηση ενημέρωσης για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Δεν συμπεριλαμβανονται Κρητη & Δωδεκάνησα στη συμφωνία – ΦΑΝΑΡΙ: Ενημερώστε μας

Ανδρέας Λουδάρος

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Αγαπάμε τον Πατριάρχη αλλά πιο πολύ αγαπάμε την Εκκλησία και την Πατρίδα

Ανδρέας Λουδάρος

Οικουμενικός Πατράρχης: ουδέν σχόλιο για την ακύρωση της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο

Γιώργος Δ. Φερδής

Ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ για τον άγιο Γεώργιο Προμπονά

Ανδρέας Λουδάρος