Ευρώπη

Αφίξεις επισήμων στην Ισλανδία ενόψει της επίσκεψης Οικουμενικού Πατριάρχου

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο Α’, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ισλανδία από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, ως επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου.

Εν όψει της επισήμου επισκέψεως, το απόγευμα της Τρίτης, 10 Οκτωβρίου 2017, αφίχθησαν από την Στοκχόλμη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Ι. Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Noρβηγίας, για να επιληφθούν των τελευταίων λεπτομερειών της Πατριαρχικής Επισκέψεως.

Τους δύο κληρικούς υπεδέχθη στο αεροδρόμιο Κeflavik της Ισλανδίας ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία κ. Rafn Alexander Sigurdsson, ο οποίος τους παρέθεσε δείπνο με την σύζυγό του και ακολούθως τους μετέφερε στη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας, όπου τους υπεδέχθη ο Αιδ. κ. Patrick Breen, εκ μέρους του Επισκόπου David Bartimej Tencer.

Την επομένη, Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος και ο π. Λουκάτος επισκέφθηκαν το ναό Hallgrímskirkja, όπου την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τους κ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στην Ισλανδία, Εinar Karl Haraldsson, μέλος της Συμβουλίου της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, Αιδ. Þorvaldur Vídisson, Γραμματέα της Λουθηρανικής Επισκοπής της Ισλανδίας, Ιrma Sjöfn Oscarsdóttir, εκπρόσωπο του ναού Ηallgrímskirkja, και Αιδ. Πρεσβύτερο Timur Ζοlotusky, εφημέριο της Ρωσικής ενορίας του Aγίου Νικολάου στο Ρέικιαβικ, όπου συνεζητήθησαν τα της Πατριαρχικής Χοροστασίας και της Θείας Λειτουργίας.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον π. Λουκάτο και τους κ.κ. Sigurdsson και Ηaraldsson, επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό της πόλης (dómkirkjan í Reykjavík), τη Ρωσική ενορία του Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία γευμάτισαν στην Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας, προσκεκλημένοι του Αιδ. κ. Patrick Breen.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης Σουηδίας, συνοδευόμενος από τον π. Λουκάτο και τον κ. Sigurdsson, μετέβησαν στο ναό Digranes, στην πόλη Kopavogur, όπου παρακολούθησαν την έναρξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, με κύριο θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι από διάφορες χώρες του κόσμου. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας και το Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου.

Στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Περιβάλλοντος της Ισλανδίας Εντιμ. κ. Björt Ólafsdóttir και ο Δήμαρχος της περιοχής του Κópavogur Εντιμ. κ. Ármann Kristinn Ólafsson και μίλησαν διεξοδικά για τις πρωτοβουλίες της Χριστιανικής Κοινότητος υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Siguordardottir, ο κ. Peter Prove και ο Αιδ. κ. Henrik Grape, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ομιλητές στην Πατριαρχική Επίσκεψη και το διεθνές κύρος του “Πράσινου” Πατριάρχου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Διάκονο Δρ. Ιωάννη Χρυσαυγή και τους κ.κ. Χρήστο Αναστασιάδη και Πέτρο Bazgarlo. Στην επίσημη υποδοχή θα είναι παρόντες ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, στην επαρχία του οποίου υπάγεται η Ισλανδία, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία Εξοχ. κ. Μαρία Διαμάντη, εξέχουσες προσωπικότητες της Ισλανδικής κοινωνίας, καθώς και τοπικοί εκκλησιαστικοί και πολιτειακοί παράγοντες.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας δήλωσε ότι, με βαθύτατη συγκίνηση και χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην Ισλανδία τον Πνευματικό Ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων ανά την οικουμένη. Η Πατριαρχική Επίσκεψη είναι υψίστης ιστορικής σημασίας, μιας και είναι η πρώτη φορά που ο Παναγιώτατος επισκέπτεται τη χώρα αυτή του Βορρά ως Οικουμενικός Πατριάρχης. Tο ευχάριστο αυτό γεγονός αντιπροσωπεύει μια καθοριστική στιγμή στη πνευματική ζωή της τοπικής Εκκλησίας, μιας ιστορικής και ιεραποστολικής επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για τον υπέροχο λαό της Ισλανδίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μια ηγετική και εμπνευσμένη φωνή αναφορικά με τα σημαντικά παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας, όπως η ειρήνη, ο διάλογος και η προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας

Related posts

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόσκληση του μητροπολίτη Νεαπόλεως

Σοφία Καρεκλά

Η λαμπρή πανήγυρις της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο

Βέρμιο: Πανηγυρικός εσπερινός στην Παναγία Σουμελά

20 σπίτια σε πυροπαθείς οικογένειες στο Ματι από τη Μητρόπολη Κηφισίας

Εκοιμήθη η Γερόντισσα Θεοφανώ της Μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως

Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου τον Σεπτέμβριο

Οικουμενικό Πατριαρχείο